Moszkva: mínusz 34 Celsius-fok

Egy hatalmas arktiszi anticiklon az eddiginél is hidegebb időjárást hoz Moszkvába és környékére: a néhány napig tartó, mínusz 20 Celsius-fokos hideg után pénteken reggelre a város körül már mínusz 34-re süllyedt a hőmérséklet, és az elkövetkező napokban az előrejelzések szerint napközben sem emelkedik mínusz 20 fok fölé.

Tekintettel az enyhe szélre és a levegő ilyen hidegben szokatlanul magas páratartalmára az emberek a ténylegesnél jóval hidegebbet érzékelnek. A jó hír az, hogy az ilyen csikorgó fagyban kitisztul a levegő, és hét ágra süt a nap, ami nagyon jó érzés a borús téli hónapok után: már néhány napja napsütésben fürdenek a havas moszkvai utcák, s napsütést jósolnak a következő néhány napra is.

Kattintson a hirdetésre!

A levegőben lévő szennyezett anyagok azonban ilyenkor leszorulnak a Föld felszínének közelébe, ezért ezekből többet lélegeznek be a moszkvaiak. A meteorológusok szerint február végéig tartja magát az átlaghoz képest hideg idő, bár jövő hét elején megkezdődik a nagyon lassú felmelegedés. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint a boltokban az emberek sorban állnak a hősugárzókért, olajradiátorokért, olyannyira, hogy az ilyen melegítő eszközök ára el is kezdett emelkedni, pedig most igazán mindenből van elég, sőt sok is az orosz boltokban.

A rendőrök utasítást kaptak, hogy segítsenek azoknak, akiknek lefullad, vagy nem indul be az autójuk, s már a tél eleje óta különös figyelmet szentelnek annak, hogy lehetőleg senki ne fagyjon meg az utcákon.

A lapokban megjelent orvosi tanácsok szerint a nagy hideg úgy hat a szervezetre, mint a stressz, és egyebek között sűrűbbé válik a vér, nehezebben szállítja az oxigént, ami fejfájást, vérnyomás-ingadozásokat, fáradtságot okoz. Javasolják, hogy mindenkinél legyen kéznél az orvos által felírt gyógyszer, az ember lassan, az orrán át lélegezzen, menjen gyorsan és mozgassa a karját, mert ez megakadályozza a felszíni erek teljes beszűkülését. Végül a hidegben semmiképpen nem szabad alkoholt fogyasztani, mert az csökkenti a hidegérzetet, és dohányozni sem szabad.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.