Obama példának állítja Egyiptomot és üdvözli az irániak bátorságát

Barack Obama amerikai elnök kedden Egyiptomot állította példaként az Egyesült Államok arab világbeli szövetségesei elé, s felszólította őket, hogy menjenek elébe lakosságuk demokratikus követeléseinek; egyúttal reményét fejezte ki, hogy az irániak folytatják a vezetésükkel szembeni kiállásukat. “Határozott üzenetet küldtünk régióbeli szövetségeseinknek, s ebben az áll, hogy inkább Egyiptomról vegyenek példát, és ne Iránról” – mondta Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

“Még az egyiptomi tüntetések előtt megüzentük mind barátainknak, mind pedig ellenségeinknek, hogy a világ változik” – jelentette ki az amerikai elnök, aki már 2009-ben is ilyen értelmű beszédet mondott Kairóban.

“Van a Közel-Keleten egy dinamikus fiatal generáció, amely nagyobb lehetőségekre tör, s azoknak, akik ezen országok bármelyikét vezetik, a változások élére kell állniuk, s nem maradhatnak le az események mögött” – magyarázta.

Fehér házi sajtóértekezletén Obamát arról kérdezték, hogyan érez az egyiptomi forradalom nyomán a Közel-Keleten várható változásokkal kapcsolatban.

Az elnök azt mondta, hogy a hírközlés szabadságában az okostelefonok és a Twitter révén beállt változásokkal minden korábbinál igazabb (az az állítás), hogy a kormányoknak el kell ismerniük, a népük egyetértésével kell cselekedniük. “A térség kormányai kezdik ezt megérteni” – tette hozzá.
Az amerikai elnök ezzel szemben ironikusnak találta, hogy az iráni rezsim “úgy tesz, mintha ünnepelné, ami Egyiptomban történt, miközben valójában pontosan az ellenkezőjét tette annak, ami Egyiptomban végbement, levadászva és ütlegelve mindazokat, akik megpróbálják békésen kifejezésre juttatni a véleményüket Iránban”.

“Remélem, Irán népében továbbra is meglesz a bátorság arra, hogy kifejezze szabadságvágyát és azt az óhaját, hogy egy, a többséget képviselő kormánya legyen” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.