A főpolgármester leállíttatta a kórházigazgatók felmentését

Tarlós István főpolgármester külföldről leállíttatta Szentes Tamás egészségügyért- és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kórházigazgatókkal folytatott tárgyalásait – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. “Budapest első embere kijelenti, hogy egyetlen egészségügyi intézményvezető sem lesz kirúgva” – tette hozzá Szűcs Somlyó Mária, aki a történtek részleteiről nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy az ügyben szerda délután sajtótájékoztatót tart Tarlós István és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a városházán.

Tarlós István jelenleg Újvidéken tartózkodik.

Szentes Tamást (Fidesz) január 12-én választotta meg az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés. Szentes Tamás képviselő a poszton Pesti Imrét váltotta, aki kormánymegbízotti tisztsége miatt január 1-jével mondott le fővárosi vezetői és képviselői helyéről. Szentes megválasztásáig a főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke volt.

Az Index információi szerint kedden “a fővárosi kórházigazgatók egymásnak adták a kilincset az egészségügyi főpolgármester-helyettesnél, aki sorban rugdosta ki őket”. Mint a hírportál írta, “Tarlós István tárgyalást folytat a kormánnyal egyes (a leginkább eladósodott) kórházak állami kézbe adásáról, ám új, néhány hete beiktatott egészségügyi helyettese önkormányzati kézben maradva képzeli a kórházak jövőjét”.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 egészségügyi intézmény működik, 11 kórház és a Központi Stomatológiai Intézet. Szentes Tamás a Fővárosi Közgyűlés számára készített előterjesztésében azt írta: a tavaly december 31-i állapot szerint az intézmények tartozása 6,5 milliárd forint, a lejárt tartozás közelít a 2,15 milliárd forinthoz, ebből a hatvan napon túli tartozás összesen 969 millió forint, ez négy intézmény adósságából tevődik össze.

Szentes Tamás a Népszabadság múlt pénteki számában úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani kilenc nagy kórház helyett a jövőben akár három-négy olyan is elegendő lehet, amely széles szakmai szolgáltatások nyújtásra képes, amit a hét minden napján és órájában biztosítania kellene.

Arra kérdésre, mindez hogyan illeszkedik Tarlós István megnyilatkozásaihoz, amelyekben rendre a fővárosi kórházak államosítását lebegteti, Szentes Tamás azt válaszolta: nem sajnálja az időt, a fáradságot arra, hogy meggyőzze a főpolgármestert, koncepciója helyes, és Budapest nem mondhat le arról, hogy saját egészségügyi ellátórendszere legyen.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője hétfőn azt kérte a városvezetéstől, kezdjék el végre az integrált egészségügyi ellátórendszer kialakítását. A szocialista politikus szerint ugyanis jelenleg nagy a bizonytalanság a fővárosi kórházak jövőjével kapcsolatban. Horváth Csaba arra mutatott rá, hogy míg Szentes Tamás integrációs törekvésről, addig az országos egészségpolitikai szereplők és Tarlós István a kórházak államosításáról beszél. Horváth Csaba szerint a két koncepció egymással szemben áll, ez a “gondolkodás” pedig a fővárosi polgárok biztonságos egészségügyi ellátását veszélyezteti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.