Megjelent a Szépművészeti Múzeum bővítésének kivitelezési tendere

Kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzésen keres a Szépművészeti Múzeum vállalkozót az épülete térszint alatti bővítésének kiviteli tervezésére, valamint kivitelezésére, a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A turisztikai célú, két föld alatti szinten, valamint kisebb részben a talajszint felett megépítendő létesítmény területe 8.870 négyzetméter. Része a feladatnak a régi épületben szükséges bontás, majd pedig helyreállítás, valamint az épület előtti tér helyreállítása is. Baán László, a múzeum főigazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény a bővítés első szakasza alatt, fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

Csak az tehet ajánlatot, akinél az utóbbi 3 év mindegyikében, a közbeszerzésen elnyert építési munkák ellenértéke elérte a nettó 3 milliárd forintot. Olyan referenciával is kell rendelkeznie az ajánlattevőnek, amely műemlék épület szerkezet-megerősítése volt, legalább nettó 1 milliárd forint értékben.

[pullquote]A felhívásra február 23-ig lehet jelentkezni. Az ajánlatkérő március 9-ig választja ki azokat a cégeket, amelyek a második fordulóban ajánlatot tehetnek.[/pullquote]

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. A főigazgató emlékeztetett: az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől.

Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül. “A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe: Művészet a tavon” – tájékoztatott Baán László. A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projektet “álmodnak meg” az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.