Postabank-ügy: folytatódik a magyar állam egy tanácsadó cég elleni pere

Szakértői bizonyítással folytatják a magyar államnak az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft. ellen a Postabank-ügyben indított perét zárt tárgyalás keretében a Fővárosi Bíróságon. Az eljárásban már csak az Arthur Andersen Kft. az egyedüli alperes a Postabank könyvvizsgálói ellen 1997-ben indult perben, miután a Fővárosi Ítélőtábla, majd a Legfelsőbb Bíróság, mint felülvizsgálati bíróság “elbocsátotta a perből” a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-t és a Prudentia Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-t. A Postabank konszolidációjával kapcsolatos kár megtérítésére vonatkozó keresetet csak az Arthur Andersen Kft.-vel szemben tartotta fenn, mert a cég nem könyvvizsgálóként tevékenykedett a banknál.

A Postabank konszolidációjával kapcsolatos kár megtérítésére vonatkozó keresetet csak az Arthur Andersen Kft.-vel szemben tartotta fenn, mert a cég nem könyvvizsgálóként tevékenykedett a banknál, hanem tanácsadóként. A magyar állam a 2010. szeptember 17-én módosított keresetében kérte, hogy a bíróság kötelezze az Arthur Andersent 152 milliárd forint konszolidációs kár egy részének, mintegy 50 milliárd forintnak a megfizetésére.

Az Arthur Andersen ügyvédje, Burai-Kovács János az MTI kérdésére szerdán az első tárgyalást követően elmondta: a per még két-három évig is eltarthat, de értelme nincs, mert az Arthur Andersen az amerikai Enron-ügy kapcsán csődbe ment. A magyarországi cég ugyan létezik, de nincs vagyona, így nem tudja megfizetni az 54 milliárd forint perértéket. Az ügyvéd utalt arra, hogy az Arthur Andersen 1996-ban adott tanácsot a Postabanknak és a magyar államnak privatizációs kérdésekben. Ennek során éppen az Arthur Andersen tárta fel a Postabanknál lévő problémákat, és tett róla jelentést a tulajdonosnak, a magyar állam képviselőjének.

Az államot képviselő ügyvéd az MTI kérdésére annyit mondott: nincs felhatalmazása nyilatkozni az ügyben. A magyar állam 2010 februárjában véglegesen elvesztette a Postabank könyvvizsgálói ellen indított perét, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a magyar állam terjesztett be a korábban hozott, számára kedvezőtlen jogerős bírósági döntés ellen.

A Legfelsőbb Bíróság ezzel jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla azon döntését is, amely szerint a magyar állam 731 millió forint perköltséget köteles téríteni a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek , illetve több mint 200 milliót a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek. Ugyanakkor hatályon kívül helyezte a bíróság az Arthur Andersennek korábban megítélt 231 millió forint perköltséget. A tavaly február ítélet indokolásából kiderül, hogy a bírói döntés eljárásjogi kérdések alapján született. A Fővárosi Bíróságon illetve az azt jogerőre emelő Fővárosi Ítélőtáblán ugyanis arra hívták fel a felperes magyar állam képviselőjét, hogy részletes szakértői véleménnyel, azaz bizonyítékokkal támassza alá azt az állítását, hogy a könyvvizsgálók szakmai szabályokat megszegve nem tájékoztatták időben a Postabank tulajdonosait a pénzintézet veszteségtermelő gazdálkodásáról.

Ez a bírósági végzés rögzíti azt, hogy a könyvvizsgálók kártérítési felelősségével összefüggően szakértő kirendelésére irányuló bizonyítási indítványt a felperes magyar állam, neki felróható okból késedelmesen terjesztette elő, emiatt volt köteles mellőzni a bíróság a bizonyítási eljárást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.