Helyben marad az ügyintézés – a járásközpont csak egy címke

A napokban Wittinghoff  Tamás, polgármester és Török István, alpolgármester a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban,  dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkárral tárgyalt a járásközpontok kialakításáról. Az egyeztetésen dr. Bocsi István Budaörs jegyzője is részt vett.  A delegáció azért ment a minisztériumba, hogy  elérjék azt, hogy Budaörs legyen a térség járásszékhelye.

A beszélgetés során meghallgatták Budaörs érveit, azonban a minisztérium nem ígért semmit mert ebben a kérdésben csak kormánynak van döntési jogköre.

A járásközpontok kijelölésénél a 3 legfontosabb szempont a közigazgatási ellátottság, a tömegközlekedés és a megközelíthetőség. Wittinghoff Tamás szerint, nehezen elképzelhető az, hogy ne Budaörsön legyen a térség járásszékhelye, mert a városban működik a munkaügyi központ, a bíróság, az ügyészség és Magyarország egyik legkiemelkedőbb középiskolája.

Török István szerint is Budaörsnek minden féltétele adott ahhoz, hogy járásközpont legyen. Az alpolgármester szerint, a legfontosabb a budaörsiek számára az, hogy helyben maradjon az ügyintézés, nem az hogy hol lesz a járásközpont. Budaörs lakóinak nem kell majd abban az esetben a járásközpontba utazniuk ha az Budakeszin lesz, mert a kormányablakok kialakításával a mostani okmányirodák helyén elindul az egyablakos ügyintézés. Az egyablakos ügyintézés az azt jelenti, hogy az állampolgárok egy helyen az összes hatósági ügyeiket el tudják intézni.

Wittinghoff Tamás, polgármester és Török István, alpolgármester a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárával egyeztetett a járásközpontok kialakításáról. azt, hogy mi hangzott el a videóriportban megtudhatják.

Category: Nonprofits & Activism
Uploaded by: budaorsiinfo
Hosted: youtube

 
A kormányablakok kialakítása után az állampolgárok egy helyen négy tárgykörben több, mint 60 funkciót tudnak elérni.  Ezáltal mindenki számára egyszerűbb lesz az ügyintézés, és az Államigazgatás lényegesen olcsóbbá válik.  A Kormányablak hálózat a tervek szerint, a Jó Államot jeleníti meg, és több mint háromszáz helyszínen lesz képes az állampolgárokat kiszolgálni. Az átalakítás lényege, hogy az állam közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. A járás feladata az eddig a települési jegyzőkhöz telepített állami feladatok ellátása lesz.A járások kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során pontosan, 757 észrevétel érkezett, melyek feldolgozása után kerülhet a kormány elé a tervezet. A módosító javaslatok közül kettőt Budaörs nyújtott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

A Kormányablakban elérhető tárgykörök:
Egészségügy
• Építésügy
• Kereskedelem, szolgáltatás
• Szociális, családtámogatás
• Vállalkozások
• Egyéb(pl. okmányiroda)      

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.