Növekedett a könyvtárhasználatok száma az elmúlt évben

Növekedést mutat a könyvtárhasználatok száma, de a helyben használat, a kölcsönzött dokumentumok és a könyvtári rendezvények látogatottsága is emelkedett az elmúlt évben 2022-höz képest – derül ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által közzétett 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentéséből.

 

 

Az OSZK Könyvtári Intézete az év végén megjelenő Könyvtári trendjelentések mellett idén is közzétette az országos könyvtári statisztikai adatgyűjtés legfrissebb eredményeit – olvasható az OSZK MTI-hez eljutatott keddi közleményében.

A 2023. évi gyorsjelentés megmutatja a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit, változásait, betekintést nyújt a hazai könyvtárak működésébe és fejlődési irányaiba, ami fontos alapot nyújt a szolgáltatásfejlesztési stratégiákhoz – írták.

A statisztikai adatok szerint a könyvtárhasználatok száma – beleértve a személyes és a távhasználatot is – növekedett 2022-höz képest. A távhasználat esetében figyelhető meg jelentős emelkedés, amely 2023-ban elérte a 2015 óta mért legmagasabb értéket. A személyes használat is folyamatosan növekszik 2021 óta, megközelítve a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet.

A digitalizált dokumentumok száma is emelkedett: a szöveges dokumentumoké 3,5 százalékkal, a képdokumentumoké kis mértékben, míg a hangdokumentumok száma stagnált. A helyben használat 16 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, míg a kölcsönzött dokumentumok száma kismértékben emelkedett. A könyvtári rendezvények száma 7 százalékkal, a résztvevők száma több mint 12 százalékkal nőtt 2022-höz képest.

Az idei jelentés újdonsága, hogy az OSZK a nemzeti könyvtári alapfeladataihoz kapcsolódó statisztikai adatokat, így a kötelespéldányok és a nemzetközi kiadványazonosítók kezelése terén gyűjtött statisztikai adatokat is hozzáférhetővé teszi – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.