Meddig jár a családi pótlék?

Véget ért a 2023/2024-es tanév, ami sok diáknak a tanulmányai befejezését is jelenti a közoktatásban. Az Eduline utánanézett, mi történik ilyen esetben a családi pótlékkal.

 

 

Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válási év november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára vonatkozik. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Azonban a támogatás a gyerek 16. életévének betöltése után is kérhető, egészen addig, amíg köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben folytatja a tanulmányait.

Ebben az esetben annak a tanévnek az utolsó napjáig jár a családi pótlék, amelyben a gyerek a 20. életévét − sajátos nevelési igény esetén a 23. életévét − betölti.

A felsőoktatási intézményben továbbtanuló diákok után nem jár családi pótlék. Az érettségit követően júliustól a Magyar Államkincstár már nem folyósítja a pótlékot, amivel együtt az adókedvezmény is megszűnik.

Csak emlékeztetőül, a már több mint egy évtizede nem változó családi pótlék 1 gyerekre: 12 200 Ft (egyedülálló szülő esetén 13 700 Ft), 2 gyerekre: 13 300 Ft gyerekenként, 3 vagy több gyerekre: 16 000 Ft gyerekenként.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre: 23 300 Ft, de nagykorú személyre már csak havi 20 300 Ft.

 

Forrás: www.eduline.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.