Az orvos segít – Lelki szükségleteink

(Budaörs, 2024. június 23. – Budaörsi Infó) Orvosi szakértői cikksorozatunkat folytatjuk. A témában szakértőnk Dr. Medgyesi János, aki 20 éve háziorvos Budapesten, oktató a Semmelweis Egyetem Családorvostani Tanszéken, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, valamint orvosigazgatója a MedFood Életvezetési Kft.-nek. A 2023-ban indult egészség- és életmód-sorozatunkat idén is folytatjuk

 

 

Mivel folytatjuk az egészség megőrzéséről szóló sorozatunkat?

Az előzőekben a testi alapszükségletekről volt szó: légzésről, evésről, alvásról, pihenésről, napközbeni szünetekről, valamint mozgásról. Ezek annyira fontosak a testünknek, mint a budaörsi Szabadság út két oldalán lévő csodálatos virágágyás számára a megfelelő locsolás.

A testi egészségünkhöz igen szorosan kapcsolódnak azonban lelki alapszükségletek is, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésünkben.

 

Melyek ezek a lelki alap-szükségletek?

Az első és legfontosabb talán az öröm átélésének fontossága! Úgyis fogalmazhatnék, hogy a napi/heti öröm és a nehézségek egyenlege pozitív legyen a számukra. Vagyis vannak rutinszerű tevékenységeink, mint felkelés, öltözködés, evés, ivás, testmozgás, ház körüli tennivalók stb., ezek adják a napi kereteinket, úgymond egyben tartanak minket. Ezután következnek a kénytelen és szükségszerűen elvégzendő kötelességeink: a munkánk, a családunk, a közösségi munkánk, tanulásunk, stb.

Ezeket kénytelenek vagyunk elvégezni mindennap, hiszen ezek életünk működtetéséhez létfontosságúak. De a fenti két csoport mellett elengedhetetlen szükségünk van megfelelő mennyiségű napi, heti, havi és éves örömre!

 

 

neveto_torok_no_tiltakozo

 

Mondana néhány példát az örömre a mindennapokban?

Nem is gondolja, hogy mekkora jelentősége van az Ön által feltett kérdésnek, ráadásul éppen ma, amikor egyre nehezebb, kuszább a világ körülöttünk! Erre általánosságban olyan példákat említhetünk, mint a kellemes jólétünkhöz kötődő hétköznapi élmények – étkezések, találkozások, ünnepek – vagy mint a különleges helyzetekben szerzett tapasztalatok – meglepetések, utazások, előadások, hobbik –, amelyek pozitív érzésekről ismerhetők fel. Közös jellemzőjük, hogy vidámságot, örömöt, büszkeséget boldogságot, testi jó érzést okoznak.

Érthető az arra való törekvésünk, hogy minél több örömet éljünk át. Az öröm iránti lelki szükségletünk akár ésszerűtlen magatartásra – úgynevezett függőségekre – is magyarázatot adhat, például repetázunk egy ízletes ételből, pedig már bőségesen jól laktunk, tovább maradunk a buliban, pedig másnap nehéz napunk lesz, egy kellemes estén több alkoholt fogyasztunk, pedig már így is „elég jól” érezzük magunkat, bár tudjuk, hogy másnap korán kell felkelnünk, mégis tovább nézzük még kedvenc sorozatunkat…, mindezek olyan cselekvési példák, amelyek az örömszerzés iránti szükségletünket–hiányunkat elégítik ki.

 

 

boldogsag_0

 

A gond, hogy nemcsak örömeink vannak a mindennapokban?

Pontosan, hiszen ezzel párhuzamosan arra törekszünk, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyekhez negatív tapasztalások kapcsolódnak, mint a félelem vagy a szorongás, csalódás, sikertelenség.

Talán ismerős lehet a 35 éves, kertvárosi Judit mondata „nem szeretek csekket befizetni, ilyenkor azt érzem, mintha egy láthatatlan kéz visszatartana, hirtelen ezernyi akadály bukkan fel: a gyerekek, a bevásárlás, a főnökömnek a riport, mindig az utolsó pillanatra marad … szinte erőt kell magamon venni, hogy tudatosan a POSTA felé vegyem az utam!” Való igaz, a kellemetlen munkát vagy feladatot inkább halogatjuk és a kellemeset vesszük előre, mert a kellemes az jó, az feltölt, a kellemetlen pedig erőt visz tőlünk.

 

Mit tehetünk, hogy több örömöt élhessünk meg a mindennapjainkban?

Hangsúlyozom ezek fontos lelki szükségletek, a lényeg, hogy a végén egy egészséges arány jöjjön ki! A kihívás abban áll, hogy az öröm iránti vágyunkat úgy csillapítsuk, hogy közben elegendő pozitív élményt szerezzünk! Bástyázzuk körül magunkat a bennünket folyamatosan érő számos negatív hatás ellenében!

Legyünk tudatosak és tegyük fel magunknak a kérdést:

„Milyen kellemes és örömteli tapasztalatot szereztem a mai nap során?

Miért tudok ma hálát adni? Milyen értékes dolgot tettem magamért ezen a héten? Figyeltem a személyes érdeklődésemre az elmúlt napokban?

Egyáltalán, hogy is érzem magam ebben a pillanatban?

A pozitív vagy a negatív élmények vannak túlsúlyban az életemben?”

 

 

boldogsag

 

Mi tehetünk akkor, ha éppen a negatív élményeket érezzük túlsúlyban?

A világunk olyan csodálatos, hogyha van erőnk körbe nézni, máris árad felénk az öröm! Egy történettel szeretnék válaszolni: egyik budaörsi, spanyolréti jóbarátom, hirtelen elvesztette szeretett feleségét. Már hetek óta nagyon súlyos depresszióban volt. Történt egyszer, hogy amikor befordult az utcájukba, a szomszéd gyerekek szalonnát sütöttek. A sült szalonna illata hirtelen előhozta gyerekkori élményeit, amelyek a tábortűzhöz és szalonnasütéshez kapcsolódtak.

Ez a váratlan élmény képes volt áthatolni azon a fájdalomköpenyen, ami már hetek óta beburkolta, és… végre újra elmosolyodott! Innentől kezdődött a felépülése, önmagára találása. Évekkel később mesélte ezt el nekem a rendelőben. Az öröm, a csoda ott van körülöttünk, csak észre kell venni, sokkal jobban mint eddig valaha!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.