Itt a nyár, itt a roaming frász ideje – A unión kívüli országokban horror számlákat hozhatsz össze!

(Budaörs, 2024. június 23. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is.

 

 

Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ugyanazért a tarifáért használhatod a telefonodat, mintha otthon lennél, beleértve az internetet is. (Bár jellemzően nem az egész keretedet használhatod fel külföldön.)

A gond az, hogy nem csak Unióból áll a világ. Ott van Svájc, Szerbia, Albánia, de akár Egyiptom és egyéb kedvelt, Unión kívüli turistacélpontok, ahol még mindig érhet nagyon kellemetlen meglepetés. S nem csak akkor, ha eleve oda utaztál, hanem akkor is, ha például a svájci vagy szerb határ mellett átvesz az ottani mobiltorony.

A hívás fogadása és indítása is nagyon durva összeg, de az igazán ütős az internet költsége. A zsebedben lévő telefon frissít pár alkalmazást, letölt pár levelet és máris megnézheted magad.

 

 

mobil_telefonok_es_az_ember

 

A legdurvább a Telekom árazása, 1 GB 3,5 millió forint (!!!), a jó hír viszont az, hogy itt a legkisebb az esélyed, hogy ez megtörténik veled, ugyanis nemrég bevezették, hogy Unión kívül a net csak akkor van bekapcsolva, ha te is akarod. A beszélgetés attól még megy mondjuk svájci vagy szerb mobiltornyon keresztül, de a netre nem lép fel a telefonod, ha nem aktív az Unión kívüli net lehetősége.

S ez nagyon szimpatikus, mondhatni végre. Ne is kapcsold be, mert horror az ára (sőt érdemes utazás előtt ellenőrizni, hogy aktív-e), válassz helyette korlátos netet. Ha azt elfogyasztod, megszűnik a netezés lehetősége, nincs szívinfarktus veszélye, ha meglátod a számlát a következő hónapban.

 

 

mobil

 

A Vodafone-nál felemás a helyzet, mert Törökország és Svájc is normál uniós tarifával megy, így nyugodtan használhatod a telefonod ezekben az országokban.

A többi országra napijegyek vannak, 2 és 3 ezer forint/nap, s akkor külföldön is a magyar adatkeretedet fogyaszthatod. Azonban az ügyfélszolgálat szerint ha nem vettél napijegyet, akkor bizony kiszámlázzák a horror internet díjakat, nem úgy van, mint a Telekomnál, hogy nem is tudsz alapesetben netezni. (A feltöltőkártyás előfizetés nem csatlakozik fel roaminghálózatra, akkor se, ha vennél napijegyet.)

Fontos tudni még, hogy a magyar idő szerint nézik a napijegy érvényességét és csak éjfélig tart, ebből is lehet kellemetlen anyagi probléma (mert sajnos nem 24 órás a napijegy, hanem csak éjfélig szól).

Az mondjuk érdekes, hogy Afrika és bármelyik random sziget napijegye sokkal olcsóbb, mint a szomszédos Szerbia hasonló opciója. (S ne felejtsd el, hogy még a hazai díját is fizetned kell egy net csomagnak a napijegyen felül. A Telekom napijegye nem az itthoni egyenlegedet fogyasztja.)

Amíg le nem mondod, addig számlázzák a napijegyet, nem érdemes elfelejteni lemondani, mert sokba fog kerülni, ha az első számla után jössz rá, hogy még mindig aktív a napijegy.

Külön felhívják a figyelmet az üdülőhajókra, mert ott is tudsz a netre és a hálózatra kapcsolódni, de az műholdas megoldás és elképesztő drága. Ezért érdemes kérni a „szatellit tiltás” opciót, ha tengeri vakációra mennél.

 

 

nyaralas

 

Bár a Vodafone roaming díjai sokkal barátságosabbak, mint a Telekomé, (Szerbia 1 MB „csak” 32,13 forint, hívásindítás „csak” 369 forint percenként), de azért itt is össze lehet netezni pár nap alatt százezer forintot. Érdemes előre kitalálnod, hogyan fogod csökkenteni a telefonköltségeidet a vakáció alatt.

Yettelnél nem igazán feküdtek rá erre a témára, egyedül a 2. díjzóna országaihoz biztosít napijegy jellegű internetet és külön pénzért telefonálási lehetőséget. Ide tartozik Svájc, Szerbia, Egyesült Államok, Észak-Ciprus, Egyiptom és még további országok. Ha nem veszel jegyet, a Telekomnál olcsóbban, de a Vodafone-nál drágábban fogsz netezni, olyan áron, amit valószínűleg nem szeretnél kifizetni.

Opció még helyi SIM kártya vásárlása (bár azzal gyakran átvágják a turistákat, gyakran nagyüzemben, reptéren nem minden országban szabad megvenni a kártyát), illetve már vehetsz barangolós eSIM-et is, ha a telefonod tudja kezelni. Rövid netes kereséssel sok szolgáltatót találsz, nem olcsó, de kéznél van például a Wizzair ajánlata is.

A hírközlési törvény előírja, hogy a szolgáltatók magas forgalmi összeghatárt állapítsanak meg, hogy védjék a felhasználókat a túl magas számláktól (Ez egy nagyon okos rendelkezés.) Ez a Yettelnél például a legmagasabb havi számlaösszeged az elmúlt fél évben, de minimum 25,4 ezer forint. Ha ezt eléred, kikapcsolják a szolgáltatást, amíg nem fizetsz. Ha tudod, hogy sokat fogod használni a telefont külföldön, kérheted ennek a limitnek a megemelését.

Persze egy öttagú családra kifizetni 150 ezer forintot csak azért, mert mindenki telefonja frissített néhány megát, az fájdalmas lesz így is. Nyaralás előtt nézz utána, hogy milyen költségek várhatóak és mi lenne a számotokra a legolcsóbb.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.