Wittinghoff Tamás (BFE) választási értékelése

(Budaörs, 2024. június 17. – Budaörsi Infó) 2024. június 9-én volt az önkormányzati választás Budaörsön is. Négy polgármester-jelölt indult a választáson, és Wittinghoff Tamás lett ismét Budaörs polgármestere. Választási sorozataink lezárásaként azonos kérdéssorral kerestük meg őket és megkértük, hogy rövid interjúban osszák meg a budaörsiekkel véleményüket az elért eredményekkel kapcsolatban. Elsőként a győztes válaszait közöljük.

 

 

Wittinghoff Tamás:
Messze az országos átlag fölött volt a részvételi arány, ahogyan egy szabad, demokratikus és öntudatos város lakóihoz illik

 

Mit gondol a budaörsi önkormányzati választási eredményekről, azok mennyire találkoztak a várakozásaival? Hogyan kommentálná az elért eredményt?

„Először is szeretném nagyon megköszönni minden budaörsinek, hogy ilyen sokan elmentek szavazni. Messze az országos átlag fölött volt a részvételi arány, ahogyan egy szabad, demokratikus és öntudatos város lakóihoz illik. Természetesen külön köszönöm, hogy újra bizalmat szavaztak minden választókerületben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeinek és nekem is.

Ez az eredmény azt mutatja, hogy az itt élők értékelték az elmúlt évek eredményeit és erőfeszítéseit. Ezzel szemben szomorú volt látni, hogy a választási kampányban a Fidesz-KDNP rengeteg valótlanságot állított, ráadásul olyanokat, amelyeket az emberek hétköznapi tapasztalatai is cáfolnak. Ugyanígy méltatlannak tartom a városunkhoz, hogy az önkormányzati választásokba is megpróbálták beerőltetni azt a hazug propagandát, amelyet az uniós választáson folytattak. Bízom benne, hogy legalább helyben levonják a következtetéseket ennek a stílusnak a kudarcából.”

 

Ebben a helyzetben mi lesz az első lépés, amit szeretne megtenni? Mi lehet az első megoldásra váró feladat?

„Mivel már hosszú ideje mi vezetjük a várost, nincs szükség éles váltásokra, egyszerűen folytatni fogjuk azt a munkát, amelyet még a kampány idején sem hagytunk abba. A legutolsó képviselő-testületi ülésen döntöttünk például arról, hogy a város főútjának újabb szakaszait újítjuk meg. De ugyanekkor emeltük meg egyes szociális támogatási formák összegét és jogosultsági határát. Pályázatot írtunk ki az iparosított technológiával épült társasházak felújításának és korszerűsítésének támogatására.

Miközben ezeket a fontos döntéseket végrehajtjuk, azonnal hozzálátunk egy átfogó parkolási koncepció kidolgozásához, amelynek során a város teljes lakosságával is szeretnénk egyeztetni, hogy minél több ember számára elfogadható megoldások szülessenek.

Gőzerővel készülődünk annak a pernek a folytatására is, amelynek tétje, hogy visszaszerezzük legalább egy részét annak a 23 milliárd forintnak, amelyet úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén, törvénytelenül vettek el a várostól. Egyszóval egy percet sem fogunk tétlenkedni.”

 

Mi a véleménye a most körvonalazódó képviselő-testületi összetételről? Milyen esetlegesen szükséges együttműködésekben gondolkodik?

„A testület összetétele nem változik. Továbbra is 11-en képviseljük velem együtt a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet. Nagy öröm számomra, hogy újra visszahódítottuk Kamaraerdőt, ráadásul Kisfalviné Lauber Andrea személyében egy energikus hölggyel egészült ki a csapatunk.

A Fidesz-KDNP-t hárman képviselik továbbra is, míg a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete egy képviselőt delegál a testületbe. Jó lenne ügyek mentén, konstruktívan együttműködni a helyi ellenzékkel, amire mi teljesen nyitottak vagyunk.”

 

Mit üzenne a budaörsieknek, mik a jövőbeni tervei?

„A legfontosabb üzenetünk a kampányban is az volt, hogy meg fogjuk őrizni azt a színvonalat, amit az itt élők megszoktak és jogosan elvárnak, és amiért annyira szerethető és otthonos város lett Budaörs.

Sok olyan fontos ügy van, ami országos léptékű, mint például az elővárosi vasút megteremtése vagy éppen az építésügyi törvények olyan módosítása, ami visszaadja a településeknek a jogot, hogy kontroll alatt tarthassák a településeiken folyó építkezéseket.

Ezekért folyamatosan lobbizni fogunk. Nagyon lényegesnek tartom, hogy valamennyi fejlesztésünkben továbbra is ott legyenek a fenntartható fejlődés szempontjai, óvjuk a környezetünket és fejlesszük a zöldfelületeinket. De ezek mellett egy percre sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a szociálisan rászorulók megkapjanak tőlünk minden segítséget.”

 

Mit szeretne még elmondani, amire nem kérdeztünk rá, pl. az EU-s vagy a fővárosi választások eredményéről vagy egyéb, a választások várható hatásairól Budaörsre?

„Az önkormányzati választással egy napon zajlottak az európai parlamenti választások is, amelyek hazai eredményei fontos üzeneteket közvetítettek a politika minden résztvevőjének. A Fidesznek azt, hogy még ezzel a durván hazug háborús uszítással együtt is az eddigi legrosszabb uniós választási eredményüket érték el, miközben az is egyértelművé vált, hogy már nem bírják az ország többségének bizalmát. Az ellenzék korábbi szereplőiről lesújtó véleményt mondtak a szavazók. Míg az új, feltörekvő pártra, a Tiszára leadott szavazatok aránya ró hatalmas felelősséget.

Összegezve: valami megmozdult a politikában Magyarországon, és ha valamennyien felelősen gondolkodunk és cselekszünk, akár jobb irányba is elindulhatnak a dolgok. Az önkormányzatok pénzügyi és jogi mozgásterét rendkívül erősen befolyásolja az országos politikát uraló politikai erő, ezért a települések számára sem mindegy, hogy kik és milyen elvek alapján irányítják hazánkat, mint ezt az elmúlt években a saját bőrünkön is éreztük.”

 

budaors_valasztas_1_2024jun9

—————————–

Budaörs város polgármestere a választási eredmények szerint a következő öt évben is Wittinghoff Tamás marad. Csapatának, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE)mind a 10 indulójának sikerült a választókörzetében a legtöbb érvényes szavazatot megszereznie. A Fidesz-KDNP-nek így három hely, a Vállalkozók Egyesületének pedig egy hely jutott kompenzációs listáról.

Polgármester jelöltek voltak a 2024-es budaörsi önkormányzati választáson: Wittinghoff Tamás (BFE), Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP), Gergely István (BVE), György József (Mi Hazánk).

 

Eredmény és link a többi induló választási értékeléséhez:

1. Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) – 67,22 százalék (10 081 szavazat)

2. Dr. Czuczor Gergely (FIDESZ-KDNP) – 26,17 százalék (3925 szavazat)

3. Gergely István (Budaörsi Vállalkozók Egyesülete) – 3,57 százalék (535 szavazat)

 

 

budaors_valasztas_3_2024jun9

 

A következő részben Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) választási értékelését olvashatják.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.