Idősek Világnapja Budaörsön

(Budaörs, 2023. szeptember 27. – Budaörsi Infó) 2023. szeptember 26-án tartották az Idősek Világnapját Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Házban.

 

 

Az időseket Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte.

Az ünnepi műsort Molnár György harmonikaművész triója és Tabáni István szolgáltatta.

 

idosekvilagnapja2023 (11)

 

Minden évben köszöntik a legidősebb budaörsit, viszont idén sajnos ő nem tudott eljönni.

Romsics Lászlóné Kovács Ilona kapott ajándékcsomagot. 

A program végén mindenki egy kis figyelmességben részesült az Önkormányzat részéről.

 

 

idosekvilagnapja2023 (1)

 

idosekvilagnapja2023 (14)

 

Wittinghoff Tamás ünnepi beszéde: 

Azt hiszem, hogy a jelenlévők többsége velem együtt már régen túl van azon az élményen, amit egy népszerű norvég színésznő, Linn Skaber így fogalmazott meg: „A tükörbe nézni mindennap meglepetés. Az ember arra számít, hogy saját magát látja, erre egy ismeretlen nő vagy férfi néz vissza rá.”

Meg kell barátkoznunk ezzel a helyzettel, hogy bizony napról-napra múlik az idő, de nem szabad elhinnünk, hogy ez kizárólag hátrányokkal jár. 

Meg kell találnunk az idős korban is a szépséget, az értelmet, sőt bármennyire is meghökkentően hangzik, még annak előnyeit is. 

Kicsit hosszabban idézek Singer Magdolna írótól, mentálhigiénés szakembertől, mert ő nagyon közérthetően összegyűjtötte, hogy miért is jó idősnek lenni, pontosabban, milyen előnyökkel jár ez az életkor.

 

 

idosekvilagnapja2023 (9)

 

„Öregnek lenni nem csak azt jelenti, hogy gyengül a látásunk és őszül a hajunk esetleg jönnek a betegségek, hanem olyasmiket birtokolhatunk, amit fiatalabb éveinkben soha. Legfőbbképpen  nem szabad veszni hagyjuk a fiatalos kíváncsiságunkat, nyitottságunkat, érdeklődésünket. 

A világ olyan színes, olyan változatos, olyan kiismerhetetlen, hogy ezer élet is kevés lenne a feltérképezéséhez.

Kétségtelen, hogy az öregedés válsággal járhat, amely veszély és esély is egyúttal. Fennáll a veszélye hogy nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és magányos szorongó, rossz jellemvonásainkat felerősítő idősekké vállunk, de esély is, hogy életünk alkonyán még sok mindent megvalósíthassunk azokból az álmainkból, amikre fiatalon nem jutott időnk.

Vagy felfedezzünk olyasmiket, amikre korábban egyszerűen nem volt szemünk. Vagy olyan mélységű emberi kapcsolatokat építsünk ki, amelyre a rohanó életben esélyünk sem lehetett.

 

 

idosekvilagnapja2023 (3)

 

Az idős kor felszabadító, megszabadulunk olyan kötelékektől amelyet egész életünkben hordanunk kellett. Ezt a szabadságot fel kell fedezni, örömmel üdvözölni és élni vele.

Felfedezhetjük alkotó, kreatív énünket, kiépíthetünk új készségeket, felvehetünk új szokásokat. Felfedezhetjük az élet mintázatának apró részleteit. Rejtett szépségeket, amelyhez csak elmélyüléssel, nyitottabb lélekkel tudunk hozzájutni. 

A természet, és benne az ember csodája ebben a korban mutatja meg magát leginkább. Most kerülhetünk közelebb valódi önmagunkhoz is. Ráadás ajándékként, a kiegyensúlyozottságunkkal, az önmagunkra találásunkkal, és legfőbbképpen szeretetkészségünk növelésével olyan vonzó idősek lehetünk akiknek a társaságát nem elkerülik, hanem keresik a fiatalok.” (Az idézet eddig tartott)

 

idosekvilagnapja2023 (7)

 

Ezt már én teszem hozzá, hogy persze ennek az ideális állapotnak az eléréshez bátorító és támogató környezetre van szükség. Szerencsés esetben ilyen a szűkebb, tágabb családunk, de nagyon sokat számít az a környezet és intézményrendszer is, ami a családon kívül körülvesz minket. Mivel mi már évtizedek óta ebben a szellemiségben közelítünk az időseinkhez.

Nem véletlen, hogy már 2007-ben megkaptuk az Idősbarát Város Díjat, amellyel azt értékelték, hogy nagyon körültekintően igyekeztünk gondoskodni a budaörsi idősekről. Beleértve a kiváló és kiterjedt gondozó hálózatot, és átlag feletti támogatási rendszert, a rengetegféle kulturálódási és szórakozási lehetőséget, az internetes készségek oktatását, az ingyen nyaraltatást, a kiemelt törődést karácsonykor, az idősek véleményének kikérdezését, a magas szintű idősek otthonát, és még sorolhatnám.

Persze mindezek csak akkor érnek valamit, ha a budaörsi idősek is mindig azt érzik, hogy ebben a városban figyelnek rájuk, nincsenek magukra hagyva, az Önkormányzat és intézményei folyamatosan reagálnak, ha új kihívások jelennek meg a nyugdíjasok életében.

Most ilyen időszakot élünk, amikor a romló gazdasági helyzet, az európai átlagnál két-háromszor nagyobb és a tartós infláció különösen a kis pénzből élőket viseli meg, így kiemelten az időseket.

 

 

idosekvilagnapja2023 (8)

 

Ezért döntött úgy a képviselő testület, hogy tovább emeli a különböző támogatások összegét és ezek jogosultsági határát is jelentősen felemeltük. 

Így a korábbinál többen férhetnek hozzá ezekhez a támogatásokhoz, és valamennyire sikerül ezzel a lépéssel ellensúlyoznunk a brutális drágulás okozta nehézségeket.

Ugyanezen az ülésen határoztunk arról, hogy ezen a télen is biztosítjuk a szociális tüzifát a rászorulóknak. Minden alkalommal, amikor idősek körében beszélek, megerősítem, hogy bátran jelezzenek az önkormányzat vagy az általa működtetett intézmények felé, ha olyan nehézség keletkezik az életünkben, amit nem képesek egyedül megoldani. Nem fogjuk soha cserben hagyni a nyugdíjasokat.

Az Idősek Világnapja mely hivatalosan minden évben október elsejére esik, ez is egy lehetőség a számunkra, hogy köszönetet mondjunk ezért a rengeteg munkáért amit életükben elvégeztek, és ami nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy Budaörs ilyen élhető és szerethető város lett. 

Ezt önöknek is köszönhetjük.”

 

 

idosekvilagnapja2023 (4)

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.