Országos határrendészeti összesítő

Az elmúlt nap eseményei számokban.

 

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 882 határsértőt tartóztattak fel és 823 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 21 esetben összesen 759 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 64 határsértőt tartóztattak fel Dunavecse, Kelebia és Kiskunhalas közigazgatási területén.

A rendőrök Rajkán 27, Borsosberény közigazgatási területén 16,  Budapesten 16 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 20 esetben összesen 823 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Borsosberény térségében 2023. szeptember 16-án 6 óra 50 perckor a járőrök ellenőrzés alá akarták vonni egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 19 éves román férfit, valamint 24 éves ugyancsak román állampolgárságú társát. A jármű vezetője és társa az intézkedés megkezdése előtt megpróbált futva elmenekülni a helyszínről, azonban őket a rendőrök rövid időn belül elfogták. A járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Domaszék közigazgatási területén, 2023. szeptember 16-án 8 óra 45 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 28 éves georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 4, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Budapesten a IX. kerületben, 2023. szeptember 16-án 15 óra 25 perckor a rendőrök egy holland honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 22 éves moldovai férfi vezetett. A jármű vezetője a rendőri intézkedés megkezdése előtt gépjárműével egy autóbusznak ütközött. A baleset során személyi sérülés történt. Az ellenőrzés alá vont gépjárműben a sofőrön kívül 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.
Dunavecse közigazgatási területén, 2023. szeptember 16-án 23 óra 30 perckor a rendőrök egy magyar honosságú tehergépjárművet ellenőriztek, amit egy 42 éves svéd férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 22, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.