Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdeti meg a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, amelyre június 30-ig lehet nevezni. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét – közölték a szervezők.

 

 

A tájékoztatás szerint a 2015-ben indított Margó-díj célja, hogy megmutassa a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket, valamint népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. Mint írják, a díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet nevezhető, amely 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. Feltétel még, hogy az adott mű a szerző első prózakötete legyen, ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok. A műveket digitális vagy nyomtatott formában is lehet nevezni.

Idén minden eddiginél magasabb pénzdíjat, egymillió forintot kap a legjobbnak ítélt első prózakötet szerzője. Ezen felül a Margó-díj kiemelt támogatója 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a nevezéseket június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége, a döntősök közül pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt a győztesről. A Margó-díjat októberben, az őszi Margó megnyitójával egybekötött díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban.

A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazin weboldalán.

A közlemény szerint idén először a legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával közösen. A különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki “leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort”.

További részletek a Margó weboldalán találhatóak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.