Sütés-főzés kreatívan – Sült spárga krumplival, gombával és szalonnával

(Budaörs, 2023. június 4. – Budaörsi Infó) A spárga igazi kedvenc tavaszi zöldség. Alig várom, hogy megjelenjen a zöldségesnél, bár az árától mindig megdöbbenek, viszont cserébe roppant finom.

 

 

Az elkészítése általában egyszerű és gyors. Sajnos a spárgaszezon elég rövid – június közepéig tart –, így nem érdemes halogatni a kipróbálását. Aki szereti, az tudja, hogy ilyenkor kell megcsinálni az összes remek spárgás ételt.

 

Hozzávalók:

• 50 dkg friss zöld spárga

• 70 dkg új krumpli

• 10 dkg kolozsvári szalonna

• 6-8 fej gomba

• 3-4 szál zöldhagyma

• 5 dkg parmezánsajt

• olívaolaj

• só és fűszerek: petrezselyem, rozmaring vagy kakukkfű, rózsabors

 

 

spargarecept (3)

 

Elkészítés:

A friss zöld spárga szárának a végét – ott, ahol roppan magától – letöröm. A spárga vége kemény és fás, ezért azt mindenképpen el kell távolítani. Sajnos néha ezek elég nagy darabok…

Egyéb tisztítást nem végzek rajta – van, aki meghámozza –, de szerintem ennél a receptnél felesleges. Csupán alaposan megmosom és apróra, kb. 1 cm-re feldarabolom.

A többi zöldséget is megtisztítom és csinos apró darabokra vágom. A kolozsvári szalonnát felkockázom. Minden hozzávalót beleteszek egy tepsibe, jó alaposan meglocsolom olívaolajjal, sózom és kedvem szerint fűszerezem. A spárga isteni finom sok petrezselyemmel, de lehet rá tenni kakukkfüvet, én nagyon szeretem friss korianderrel is.

A fekete bors helyett az enyhébb erősségű, de ízvilágában jóval gazdagabb, illatos rózsaborsot használom. Az egész tepsi spárgás zöldséget 180 fokra előre felmelegített sütőbe teszem (nem takarom le) és 40 perc alatt picit ropogósra sütőm. A sült spárga puha és krémes lesz, nagyon karakteres ízzel. Tálalás előtt jól megszóróm reszelt parmezánnal, mert a spárga imádja a parmezánt, egyébként mindenféle sajttal jó barátságban van.

 

 

spargarecept (4)

 

(A spárgát leggyakrabban 10 perc alatt készítem el: tisztítás után csak egy serpenyőbe teszem, és jó sok fűszerrel aranybarnára megsütőm, majd a végén sajtot reszelek rá.)

 

 

spargarecept (1)

 

Jó sütést, jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.