Központosítással csökkenti a védőnői szolgáltatásokat az állam

Július 1-től a védőnői szolgáltatások az önkormányzattól az állam hatáskörébe fognak tartozni, amellyel nehezebbé válhat a védőnők helyi szükségletekre való érzékenysége, de megszorításokat is maga után vonhat az új rendszer.

 

 

Az ellátás biztonságáért az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fog felelni, a szakmai irányítást „kollegiális mentorrendszeren” keresztül látják majd el. A személyi és tárgyi feltételeket az önkormányzatokkal kötött megállapodás útján is biztosíthatják a jövőben – vagyis inkább csak biztosítanák, már ha léteznének egyáltalán ilyen megállapodások.

A központosítással járó változtatások megütközést keltettek a védőnőkben: arra panaszkodnak, hogy olyan formanyomtatvány kitöltését kérte tőlük az államapparátus, amelyben gyerekeik szinte minden adatát meg kell adni, engedélyt kértek „kamerarendszer által rögzített képmás” kezeléséhez, és azt is jelezték, hogy „a munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizheti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait”.

Az ellenzéki önkormányzatok – VIII. kerület, VII. kerület, II. kerület és XIII. kerület – mind ellenzik a változtatást, mondván, ezeknek a az szolgáltatásoknak a helyi szükségletekhez kellene igazodniuk, amit az államosítás ellehetetlenít, sőt, az intézkedés egyben megszorítást is jelenthet.

„A döntés nem szól másról, mint az önkormányzati jogok és vagyon elvételéről, a kormányzat önmagáért való központosítási mániájáról. Az egységes szakmai kontrollja ugyanis államosítás nélkül is megoldható lenne” – nyilatkozta Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere.

A józsefvárosi önkormányzat szerint a változtatás a kapacitás- és munkaerőhiányhoz kívánja átszabni a védőnői szolgáltatásokat, tehát szűkíti az ellátórendszert.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is kételkedik az új rendszer működőképességében.

Ferenczi Gábor áprilisban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Devecser a jövőben is szeretné maga működtetni a helyi védőnői szolgálatot. Kezdeményezéséhez azóta több mint 60 önkormányzat csatlakozott, ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt.

A hamarosan esedékes központosítás következményei egyelőre beláthatatlanok, nem csak az önkormányzatok és a védőnők, de még a központosítást végző állam számára is:

„Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormány sincs tisztában azzal, hogy mit is akar pontosan, vagy csak az utolsó pillanatban hajlandó közölni a pontos részleteket. Például azt sem árulták még el, hogy mit terveznek a védőnői szolgálat számára biztosított önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal” – nyilatkozta Erzsébetváros a Népszavának

 

(forrás: merce.hu/hasznoshirek.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.