Május 7. – Anyák napja

(Budaörs, 2023 május 7. – Budaörsi Infó) Ne felejtsék el május 7-én, hogy ez a nap egy olyan ünnep, ami fontosabb minden teendőnknél, vagy programunknál. Ezen a napon azokat az embereket ünnepeljük, akik a világ legnehezebb feladatát végzik napról napra. Köszöntsük az édesanyákat, nagymamákat nagy öleléssel és nagy szeretettel.

 

 

Kevés olyan szívmelengető ünnep van, mint az anyák napja. Ekkor köszöntjük édesanyáinkat, megköszönve nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, mellyel születésünk óta elhalmoztak bennünket.

 

Egy kis anyák napi törtéNET

 

Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, ilyenkor Rheával, az istenek anyjával együtt ünnepelték az édesanyákat is. A történelem során később külön ünnepnapot szenteltek az anyáknak, a XVII. századi Angliában például a húsvétot követő negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgálók hazamehettek, hogy e napot édesanyjukkal töltsék. Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el.

Először 1872-ben, Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére. Az anyák napját 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök nyilvánította hivatalos ünneppé. Az ünnepre gyorsan növő népszerűsége miatt a kereskedők is hamar lecsaptak, hiszen jó üzletet jelentett a virágosoknak, a képeslapgyártóknak és az ajándékkereskedőknek.

Európában az 1920-as években először a virágkereskedők szervezetei propagálták az anyák napja átvételét.

A kezdeményezést 1924-ben Ausztriában a katolikus egyház is felkarolta, hogy az elvilágiasodás ellenében a természetes és egészséges élet és anyaság mellett emeljen szót.Magyarországon is az 1920-as években kezdődött az anyák napjának megünneplése, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték, 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Anyák napján a nagymamákat is köszöntik. Az ünnephez kapcsolódóan Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn – A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére – az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.

 

 

Napjainkban

 

Évente egyszer szerte a világon megemlékeznek az édesanyákról. Bár nem esik mindenhol ugyanarra az időpontra, például Dániában, Finnországban, Olaszországban, Törökországban, Ausztráliában és Belgiumban ugyanabban időben tartják az Anyák napja ünnepét, mint az Egyesült Államokban: május második vasárnapján. Nálunk az elsőn.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

 

Kaczor Kitti

Anyák napi köszöntő

Édesanyám, hol vagy,
Csak nem a kertben talállak?!
Nem látlak, nem látlak,
Csak nem a kertben vagy?
Emeleten vagy, s már látlak,
Felmegyek, nyújtom az ajándékot
És már a puszi is vár, ami téged illet!
Már mondom is neked a virággal a kezemben:
Boldog Anyák napját Neked !!!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.