A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek diákok Budapesten

A pedagógusok tervezett státusztörvénye ellen tüntettek szerdán Budapesten főként fiatalok.

 

 

A többi között az Egységes Diákfront által szervezett demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak. Többen magyar és kockás zászlókat lengettek. Néhányan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) molinóját tartották.

A tömeg egyebek mellett azt skandálta: “Nincs tanár, nincs jövő!”, “Szabad ország, szabad oktatás!”, továbbá “A sztrájk alapjog!”

Az Alkotmány utcában, az Országház közelében diákfelszólalók emlékeztettek arra, hogy a rendőrség legutóbb “gyermekvédelmi könnygázt” vetett be ellenük, 16-18 éves fiatalok ellen. Meghirdettek egy “hétigenes népszavazást”: egyebek mellett olyan kérdésekre vártak választ a résztvevőktől, hogy legyen-e demokrácia, valamint lemondjon-e a belügyminiszter.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője megköszönte a résztvevőknek, hogy több mint 400 napja tüntetnek az oktatásért. Kijelentette: a Fidesz tönkretette a fiatalok jövőjét a státusztörvénnyel, amely “a pedagógusok rabszolgatörvénye”. Arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak miatt nem lesz majd ivóvíz. Szabó Tímea arra biztatta a résztvevőket, hogy “harcoljanak”.

Ezt követően a vonulók – akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett – a Karmelita kolostorhoz mentek.

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert sértik a gyülekezési törvényt. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: “Bűnözőket védtek!” A tüntetők a rekonstrukció alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületénél lebontották a kordont, néhányan felmásztak az építési állványzatra, a rendőröket dobálták.

Helyszíni információk szerint sokan csuklyában és arcmaszkban támadtak a rendőrökre, majd a lemezkerítéseket is rájuk döntötték. A rendőrök többszöri felszólítás után használtak könnygázt, amivel sikerült megfékezni a támadókat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

Később a police.hu oldalon azt is közölték, hogy a Karmelita kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – olvasható a rendőrség tájékoztatásában.

A Momentum arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt politikusai közül többen részt vettek a tüntetésen és a Karmelita körüli eseményeken. Ennek során a rendőrök Tompos Márton frakcióvezető-helyettest “berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére”.

Tompos Mártont a helyszíni információk szerint azért állítottak elő, mert elsők között rontott be az építési területre, majd utána oldalról támadt a rendőrökre, miközben kidöntötték az ott található lemezkerítést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.