Mi történik a budaörsi MátrixSuliban?

(Budaörs, 2023. április 29. – Budaörsi Infó) A Telex április 28-ai cikkében arról számolt be, hogy május 11-én a budaörsi Mátrix Suli Általános Iskolában tanító tíz főállású pedagógus közül hatan távoznak, miután a tagintézmény-vezetőt március 27-én felmentették.

 

 

Az iskolának a szülők havonta 170 000 Ft-ot fizetnek a magánoktatásért, viszont folyamatosan azt tapasztalják, hogy tanárok váltják egymást.

A Telex értesülései szerint a pedagógusok mostani távozásának az oka az iskola igazgatójának vezetési módszere, és az, hogy elbocsátotta a tagintézmény-vezetőt.

Sipos Etelka intézményvezető úgy nyilatkozott, hogy pótolni fogják a tanárokat.

„Jelenleg is pedagógusokat interjúztatnak, a tervezett státusztörvény miatt nagyon sokan jönnek el az állami iskolákból, így meglepően sok a jelentkező.”

Elmondása szerint már négy pedagógussal szerződést is kötöttek, közülük ketten már május 2-án elkezdik a munkát. Ezen a héten pedig a maradék négy álláshelyet is betöltik.

Nem csak a tanárok, hanem lap úgy tudja, a gyerekek fele is el fog menni az iskolából. Egy harmadikos gyerek szülei a Telexnek azt mondták: az sem újdonság, hogy a gyerekeket viszik el az iskolából, első év végén elment az osztály fele, másodikban megint a fele, jövőre a mostani állás szerint a 12 diákból négyen maradnak.

A Telex információi szerint a budapesti iskolában is nagyon hasonló a helyzet, mint Budaörsön: tavaly az odajáró diákok és tanárok többsége elment az iskolából.

A lap összefoglalója szerint Mátrix Suli Általános Iskola 2019-től működik három helyszínen: Budaörsön, Budapesten a 19. kerületben és Kecskeméten. A Mátrix Suli egy alapítványi fenntartású, kis létszámú, fizetős iskola. Az iskola havi tandíja 170 ezer forint, viszont azok, akiknek fix, egyéves szerződésük van, kedvezményt kapnak: nekik havonta 150 ezret kell fizetniük.

Mind a három tagiskola igazgatója és alapítója Sipos Etelka, de a tagintézményeknek van külön vezetőjük, amolyan „igazgatóhelyettesük”.

Sipos Etelka nemcsak általános iskolák fenntartásával foglalkozik, hanem felnőttképzésekkel is. Az ő nevéhez kötődik a Mátrix-Oktatási Kft. és a Mátrix Szakképző Iskola is.

A Telex megírta, hogy Sipos Etelka neve szerepel a Schadl–Völner-ügyben, két év felfüggesztett börtönbüntetést és 30 millió forint pénzbírságot kért rá az ügyészség.

 

Részleteket a Telex cikkében olvashatnak.

 

 

(Budaörsi Infó/ via Telex)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.