A végrehajtás elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az adóhivatal

Elkerülhető a végrehajtás, ha az adós időben megteszi a szükséges lépéseket a tartozás rendezése érdekében – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében.

 

 

A tájékoztatás szerint a lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, a végrehajtási eljárásban részletfizetés vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető.

Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik – jelezte a NAV.

Ha az államot megillető adókat, járulékokat, az adók módjára behajtandó köztartozásokat, és az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, például a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságokat nem fizeti meg valaki, akkor a NAV végrehajtóinak feladata a pénz beszedése.

Ezekben az ügyekben az adóhatóság először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul. Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet. A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat – ismertette az adóhivatal.

A NAV feladata az is, hogy elvégeztessen olyan munkálatokat, amiket hatósági határozat ellenére sem végzett el valaki, és ezzel közösségek érdekeit sérti, esetleg emberek egészségét, testi épségét veszélyezteti. Ilyen lehet például egy életveszélyes épület elbontása, vagy egy terület, lakás kényszertakarítása, a fertőzésveszélyes hulladék felszámolása.

Az ilyen, 2018 óta a NAV-ra tartozó közigazgatási végrehajtói feladatok különböző cselekmények kikényszerítését, végrehajtatását jelentik. Az adóhatóság például lebontatja az életveszélyes házat vagy elszállíttatja a közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet. Ezekben az ügyekben a cél a közigazgatási szervek döntéseinek végrehajtatása, a jogbiztonság erősítése és az élet, testi épség, egészség védelme – mutattak rá a közleményben.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki, és a feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe.

A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével – figyelmeztet az adóhivatal.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.