Autópálya matrica árak 2023 Magyarország: díjtáblázat és kategóriák

Éves országos, heti (10 napos) és megyei autópálya matrica online vásárlása esetén a gépjármű típusára is figyelemmel kell lenni (D1, D2, U, B2, D1M kategóriák léteznek). Miért nincs 1 napos autópálya matrica? Melyik online felületen lehet úgy vásárolni magyarországi autópálya matricát 2023-ban, ahol nem számítanak fel pluszban kényelmi díjat?

 

 

Mennyibe kerül 2023-ban a heti, a havi és az éves autópálya matrica Magyarországon?

Mit jelent pontosan a megyei autópálya matrica, és mely autópálya szakaszokra érvényes? 2023-ban változik a megyei, a heti (10 napos), havi és az éves autópálya matrica ára is, de tovább bővült az autópálya matrica vásárlás lehetőségeinek köre. A matrica megvásárolható online az interneten, tovább SMS-ben is. Oldalunkon megtalálhatja Magyarország fizetős útjainak listáját, és részletesen írunk az autópálya matrica vásárlás lehetséges módjairól, és a persze oly fontos útdíjakról is.

 

Már 2022. december 1-től meg lehet vásárolni az éves magyarországi autópálya matricákat, melyek 2023. január 1-jétől 2024. január 31-ig érvényesek. A kormány évekkel ezelőtt teljesen átszabta a magyar autópálya matrica rendszert (megyei matricákat vezetett be és fizetőssé tette az M0 körgyűrűt is), melyekről az alábbiakban részletes tájékoztatást adunk. A magyarországi megyei, heti, havi és az éves autópálya matrica árak 2023-ban viszont emelkednek.

A korábbi D2, D3, D4 kategóriák megszűntek, az ezekbe a kategóriákba tartozó járművek az elektronikus útdíjfizetési rendszerbe kerültek át. Tekintsük át az alábbiakba, hogy milyen gépjármű kategóriák léteznek Magyarországon, ezzel is segítve azt, hogy minden autós a megfelelő matricát vásárolhassa meg.

 

Megyei autópálya matrica árak 2023: mennyibe kerül a havi és az éves megyei matrica?

A megyei autópálya matrica 2023-ban is csak az adott megyére érvényes, kiegészülve a szomszédos megyék első autópálya csomópontjáig. Sokaknak a megyei matrica olcsóbb és jobban megéri, hiszen ha például egy vidéki városból rendszeresen jár valaki Budapestre, akkor felesleges az éves országos autópálya matricát megvásárolnia, de az 1-2-3 megyére szóló éves autópálya matricával viszont sokat spórolhat.

 

A megyei autópálya matrica abban az esetben, ha elővételes módon vásárolja meg valaki, akkor 2023. január 1-től 2024. január 31-ig érvényes, ha valaki viszont csak év közben vagy január első heteiben vásárolja meg, akkor a vásárlás napjától a következő év január 31-ig érvényes. A megyei e-matrica a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén vásárolható meg 2023-ban is. A megyei autópálya matrica a kiválasztott megye teljes díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán korlátozás nélkül használható egy teljes éven keresztül.

Vagyis a megyei matrica területi alapú, szemben a napi, heti és havi autópálya matricákkal, melyek időbeli korláttal rendelkeznek, azonban Magyarország teljes úthálózatán használhatóak az érvényességi időn belül. A magyarországi autópálya matrica megvásárolható számos benzinkúton és üzletben, de e-matrica vásárlására is van lehetőség, mely könnyebb és gyorsabb fizetési lehetőséget is jelent. A gépjármű vezetője a vásárlás után ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet meg kell őrizni.

Elővételben 2022. december 1-jétől megvásárolhatóak személyesen és online is a 2023. évi megyei autópálya matricák. Ráadásul a megyei útdíj-jogosultságok ára a bevezetés óra (vagyis 2015 óta) nem drágultak, mint ahogy a többi magyarországi autópálya matrica ára sem változik 2023-ban, tehát ugyanannyiba kerülnek majd, mint az elmúlt nyolc évben. Az egyetlen olyan online felület, melyen nem számítanak fel semmilyen plusz kényelmi díjat, az ematrica.nemzetiutdij.huweboldalon érhető el, melyet Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. üzemeltet.

 

Miért éri meg megyei autópálya matricát vásárolni 2023-ban?

A megyei autópálya matricákat 2015-ben vezették be Magyarországon, melyeknek érvényességi ideje egy teljes év. Azonban csupán azon megye díjköteles útjain használható, amely megyére érvényességgel rendelkezik. Az érvényesség területe kiegészül azon rövid útszakaszokkal, melyek a szomszédos megye első autópálya-csomópontjáig tartanak. Egyetlen olyan autópálya matrica létezik jelenleg Magyarországon, amelynek használatával sem időbeli, sem területi korlátozásra nem kell figyelni, az az éves autópálya matrica, azonban ennek ára kissé borsos a megyei matricákhoz képest.

 

Díj- kategória Éves megyei autópálya matrica 2023
D1M
D1 5.720 forint
D2 11.450 Forint
U 5.720 Forint
B2 22.890 Forint

 

 

A maximum 5+2 üléses személygépkocsikat a D1 kategória jelöli. Bevezetésre került a D1 mellett egy új D2 jelű kategória is, melybe átkerülnek azok a kisbuszok, lakóautók és a haszongépjárművek az eddigi D1 kategóriából, melyek 5+2 ülésnél többel rendelkeznek, de maximum 3,5 tonna a legnagyobb megengedett össztömegük. A buszok (3,5 tonna felett) új kategóriába kerültek, mely a B2 elnevezést kapta. Mindezek mellett az U jelzésű utánfutók után is szükséges autópálya matricát vásárolni; a D1M pedig a motorkerékpárokat jelöli.

 

Autópálya matrica kategóriák listája 2023

 

D1 kategória

A D1 kategóriába tartozik a motorkerékpár, továbbá a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

 

D1M kategória

Havi illetve heti (10) napos autópálya matrica esetén van lehetőség a motorkerékpárokra vonatkozóan kedvezőbb áron vásárolni autópálya matricát, ezt jelöli a D1M besorolás.

 

D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik minden olyan gépkocsi, mely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Ebbe a besorolásba tartozik továbbá a vezetővel együtt 8 vagy 9 személy szállítására alkalmas személygépkocsi is.

 

U kategória

Az U kategóriába tartozik minden utánfutó, mely hivatalos megfogalmazás szerint a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsit jelenti.

 

B2 kategória

A B2 besorolás alá tartozik minden autóbusz, mely a vezetővel együtt 10 vagy annál több személy szállítására alkalmas.

 

 

Autópálya matrica árak 2023

 

A D1 kategória a legnépszerűbb, hiszen ez jelöli a személygépkocsikat. Fontos tudni, hogy ha egy 9 személyes gépjárműben csak 7-en ülnek, akkor is D2 jogosultságot kell vásárolni, ez érvényesül buszok esetén, vagyis az üres buszra akkor is B” matricát kell vásárolni, ha csak a sofőr ül benne.

 

Heti (10 napos) és havi autópálya matrica árak 2023

 

Díj kategória Heti (10 napos)autópálya matrica 2023 Havi autópálya matrica 2023
D1M 2.750 forint 4.450 forint
D1 5.500 forint 8.900 forint
D2 8.000 forint 12.600 forint
U 5.500 forint 8.900 forint
B2 17.730 forint 25.150 forint

 

 

Éves (országos és megyei) autópálya matrica árak 2023

A D1M kategória, mely a motorokra vonatkozik egy speciális besorolás, hiszen nincsen motoros megyei matrica, de éves autópálya matrica viszont már vásárolható motorkerékpárokra. Az előbbi két esetben a D1 kategória díjai az irányadóak.

 

Díj kategória Éves autópálya matrica 2023
Országos Megyei matrica
D1M 49.190 forint 5.720 forint
D1 49.190 forint 5.720 forint
D2 69.830 forint 11.450 forint
U 49.190 forint 5.720 forint
B2 228.850 forint 22.890 forint

 

 

Autópálya matrica vásárlás 2023

A magyarországi autópálya matrica megvásárolható számos benzinkúton és üzletben, de e-matrica vásárlására is van lehetőség, mely könnyebb és gyorsabb fizetési lehetőséget is jelent. A személygépkocsik és azok a tehergépjárművek, melyek össztömege nem haladja meg a 3500 kg-ot, az e-útdíj 2013. július 1-jei bevezetése után is autópálya matrica vásárlására jogosultak.

Az autópálya matricát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein, a szerződött viszonteladóknál, benzinkutaknál, valamint SMS-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással. A gépjármű vezetője a vásárlás után ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet meg kell őrizni.

Számos szolgáltató üzemeltet olyan online felületeket, ahol megvásárolható mindegyik autópálya matrica-típus, azonban általában a hivatalos árakon felül kényelmi díjat is felszámítanak. Azonban az állami autópálya matrica rendszert fenntartó útdíjszolgáltató weboldalán keresztül plusz költség nélkül is bárki megvehető a kívánt autópálya matricát, mely az ematrica.nemzetiutdij.hulinken érhető el.

Három éve bevezették Magyarországon a megyei autópálya matricát, melynek díja egy évre megyénként 5.720 forint. Ez azoknak lehet kedvező, akik rendszeresen csak egy autópályát használnak két város között, így akár csak egy vagy mondjuk 2-3 megyét érintve vásárolnak amegyei matricából, akkor jelentős megtakarítást érhetnek el az éves időszakra vonatkozóan.

 

forrás: Officina

https://officina.hu/belfoeld/319-autopalya-matrica-arak-dijtablazat

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.