A Magyar Posta nem nyit meg több szünetelő postahivatalt – Budaörs próbál megoldást találni

(Budaörs, 2023. február 14. – Budaörsi Infó) „A postahelyi ellátottság nemzetközi szinten is kiemelkedő Magyarországon, miközben a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek”. Ezzel a kormányzati politikai narratívát lemásoló indokkal a Magyar Posta Zrt. február 13-án közleményben közölte, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő további posták újranyitására. A budaörsi Önkormányzat azonnal reagált a döntésre, és próbál megoldást találni. Az állami cég postahivatalokat zárt be tavaly ősszel országszerte, Budaörsön is.

 

 

Október végén jelentette be a Magyar Posta, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt 364 posta működésének szüneteltetniük kell. Majd pedig 32 településen összesen 45 posta újra kinyitott, de Budaörs nem került a szerencsések közé. A mostani postai döntés értelmében, erre a közeljövőben nem is számíthat.

 


Budaörsön két posta zárt be 2022. november közepétől:

Budaörs 1 – OLK kirendeltség (Budaörs, Gervay Mihály utca 9-11.)

Budaörs 4 posta (Budaörs, Sport utca 2-4. – Auchan posta)


 

A Posta közleménye szerint megvizsgálták a jelenleg szünetelő posták további működtetésének lehetőségeit. Arra jutottak, hogy „az eddigi tapasztalatok alapján a jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli.”

A Magyar Posta azt állítja, hogy továbbra is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére.

A cég közleményében kitért arra, hogy új partneri programot indít. Ennek keretében lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok, vállalkozások, és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt a posták működtetésében.

Felidézték, hogy korábban már 19 Takarékbank fiók, és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetési formát. A Magyar falu programban megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik postai szolgáltatás. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik – írják a közleményben.

Részletezik, hogy a társaság a felvételhez köthető tevékenységet – egyebek közt csekkfelvételt – kíván partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi.

Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladat, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, erősödik a vidék megtartó ereje (sic!) – mutattak rá a közleményben.

A vállalat arról is tájékoztatott, hogy a megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosítanak a posták szerződés üzemeltetésére, a szerződő fél üzleti alapon fizet díjat.

 

 

A budaörsi helyzet

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy miután a Magyar Posta állami vállalat az elmúlt évben bezárásokat jelentett be, a város azonnal reagált.

A mostani bejelentés után sem történt másként. A városvezetés próbál megoldást találni, főleg az Auchanban bezárt postahivatal újranyitására.

 

 

pedagogusnap2022varoshazanwittinghoff

 

„Levélben kerestük meg a vezérigazgatót, ahogy erről az Infó is beszámolt. Miközben későbbi közleményükben azt állították, hogy minden érintett önkormányzatot megkerestek, egyeztettek velük, Budaörs választ sem kapott a levelére.

Alapvetően két bezárás érinti a várost, melyekből a lakosságot az Auchan áruházban lévő érinti fájdalmasan, tehát alapvetően erre koncentrálunk. Mivel válaszra sem méltattak, újabb levelet írtam a vezérigazgatónak, egyeztetést kezdeményezve.

A posta válaszlevele tegnap végre megérkezett, a sajtóban való megjelenéssel egyidejűleg, nagyjából az ott megjelentekkel azonos tartalommal (lásd a fent részletezett közleményt – a szerk.).

Ebben a „szankciós” energiakrízisre hivatkoztak, némi hamis politikai szálat is belefűzve válaszukba kijelentik, nem nyitnak meg bezárt postát…

Arra jutottunk a vezetői értekezleten, mivel előttünk egyelőre nem ismert, hogy az Auchan változtatott-e a postai bérlemény feltételein, hogy megkeressük őket. Ezt haladéktalanul meg is tettem. Azt a javaslatot fogalmaztam meg az áruház vezetése felé, hogy társadalmi felelősségvállalás keretében fogjunk össze, biztosítsák a korábbi feltételekkel a bérleményt a postának.

S ha ez lehetséges, közösen egyeztessünk a postai szolgáltató képviselőivel. Ennek lehetőségét ígéretük szerint megvizsgálják.

Egyet azonban le kell szögezni. A Magyar Posta nem kis díjakért végzi a tevékenységét. Ezen díjak nem térnek el jelentősen más európai szolgáltatóéktól. Az állami posta mégsem képes ellátni a feladatát. Most egy zavaros tájékoztatót tettek közzé, alvállalkozói szolgáltatásról, melynek a részletei nem ismertek, de az kiderült, hogy van olyan, a lakosságot komolyan érintő tevékenység, mely ezen az úton nem megoldható (pl. pénz kifizetések).

Az is világos, hogy egy díjfizetős szolgáltatás kapcsán önkormányzati finanszírozást kívánnak bevonni, mely ismét a településeket érintő pénzelvonást jelent.

Ismerős a gyakorlat, ha csak az iskolák példáját nézzük. Államosították, majd lepusztítják az épületeket, nem fizetik meg a tanárokat, a különböző igen fontos oktatási programok elmaradnak. Ha a város nem fordítana erre többszázmillió forintot, már összeomlott volna a budaörsi oktatás.

Mindezzel együtt várjuk a posta ezen feladattal megbízott munkatársait. Egyeztetünk velük.”

 

 

varoshaza_budaors8_2021oktober

 

Nehéz elfogadható magyarázatot találni arra, hogy egy olyan nagy forgalmú postahivatalt mint amilyen az Auchanban működött, ahol gyakran sorban álltak az ügyet intézők – miért nem működteti a posta, és miért nincs tekintettel arra sok emberre sem, akiket kellemetlen helyzetbe kényszerített. Miért nem képes kialkudni a működés feltételeit egy a számára üzletileg is hasznos helyen?! Miért másoktól várja, hogy ezt megtegye helyette?!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2023/01/03/a-budaorsi-postak-zarva-maradnak-meg-csak-nem-is-reagalt-a-posta-az-onkormanyzat-megkeresesere/

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2022/10/30/budaorsot-is-erinti-az-ideiglenes-posta-bezaras/

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.