Rendőrség: életveszélyes a Balaton jege

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 

 

Azt írták: a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég 3-7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra.
Nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt olvadás kezdődhet szombattól, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból – jegyezték meg.

A somogyi rendőrség hangsúlyozta: szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog.

„Gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert – közölték.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével – kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken és azok mellékágain – írták.

Közleményükben jelezték, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják – tették hozzá.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.