Harry: apám és bátyám soha nem bocsájtotta volna meg, ha mindent megírok

Harry herceg minap megjelent könyvének eredeti kézirata kétszer olyan hosszú volt, mint a 407 oldalas végleges változat, de édesapja, III. Károly király és bátyja, Vilmos trónörökös soha nem bocsájtotta volna meg neki, ha mindent a nyilvánosság elé tár – ezt maga a szerző fedte fel egy szombaton közölt lapinterjúban.

 

A “Spare” (Tartalék) című 407 oldalas mű – amely magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, “Tartalék” címmel – kedden került a könyvesboltokba Nagy-Britanniában, Amerikában, Kanadában és több más országban.

A brit, az amerikai és a kanadai kiadásból a megjelenés napján 1,4 millió példány fogyott.
A könyv a kiszerkesztett részek nélkül is tartalmaz meglehetősen kényes részleteket a királyi család életéből.

Ezek közé tartozik az a rész, amelyben Harry – III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája – felfedi, hogy bátyja, Vilmos trónörökös egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben.

A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő körül robbant ki, akit a könyvrészlet szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett, Harry viszont azzal vádolta bátyját, hogy “a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza”.

A szóváltás odáig fajult, hogy a trónörökös elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette, a gallérjánál fogva a padlóra teremtette öccsét, miközben nyakláncát is elszakította.
Hatalmas feltűnést keltett az a rész is, amelyben Harry – aki tíz évet töltött a brit fegyveres erők kötelékében, és kétszer szolgált az afganisztáni tűzvonalban – feltárja, hogy afganisztáni harci bevetésekben 25 embert ölt meg.

A herceg a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban elmondta: a könyv első tervezete 800 oldalas volt, de ebben voltak olyan események, különösen közte és Vilmos, illetve kisebb részben közte és apja, III. Károly király között, amelyeket nem akart a világ tudomására hozni.

Harry hozzáteszi: nem hiszi, hogy édesapja és bátyja valaha is megbocsájtott volna neki, ha ezeket a részleteket is belevette volna a könyvbe.

A herceg a szombati lapinterjúban elmondja azt is, hogy aggódik Vilmos trónörökös és felesége, Katalin hercegnő három gyermekéért, mert tudja, hogy a gyerekek közül legalább egynek ugyanaz a “tartalékszerep” jut majd, mint neki.

Édesapja után Vilmos majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz, őt pedig elsőszülött gyermeke, a kilencéves György herceg követi a brit trónon.

Az új memoár címe is arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a “tartalék” a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare).

Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.
Vilmos “nagyon világosan a tudomásomra hozta, hogy az ő gyerekei nem tartoznak az én felelősségi körömbe” – mondta a szombaton megjelent Telegraph-interjúban Harry.

Hozzátette: reformtörekvéseivel nem a monarchia összedöntése a célja, hanem az, hogy a királyi család tagjait megmentse saját maguktól.

Harry és Meghan 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek. Kapcsolatuk a családtagokkal – különösen Vilmossal és feleségével, Katalin hercegnővel – azóta is feszült.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.