OKF: ablakból, erkélyről senki ne indítson tűzijátékot, de kertből, közterületről szabad

A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni, saját kertből, vagy közterületről indíthatók, de a társasház ablakából és erkélyéről nem. A szilveszter éjjeli tüzek megelőzhetők lennének, ha mindenki betartaná a pirotechnikai eszközök használati szabályait – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

 

 

Arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy “csomagtartóból”, mert azok tűzvédelmi szempontból nem megfelelők.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet legálisan beszerezni, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű, ezért az OKF azt tanácsolja, hogy a pirotechnikai eszközök ne maradjanak a kocsiban vásárlás után.

A tűzijátékot nem szabad a fűtés és a tűzhely közelébe tenni, mert a melegtől idő előtt működésbe léphet. Felhasználásig el kell zárni, mégpedig napfény-, pára- és vízmentes helyre, ahol a gyerekek, háziállatok nem férhetnek hozzá.

Semmiképpen nem szabad benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal együtt tartani.

A pirotechnikai termékek használati utasítása részletesen tartalmazza, hogy hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig be kell tartani! – tanácsolják.

Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. Erős szélben ne tűzijátékozzunk. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől – írták.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait nem szabad rögtön a kukába dobni, mert tüzet okozhatnak.

Azt tanácsolják, hogy a kutyatartók ne kössék meg a kutyájukat, inkább engedjék be a lakásba. Szilveszter éjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó lesz készenlétben 500 járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát valaki, hívja a 112-es segélyhívó számot – írta az OKF.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.