Minimálbér, hitelmoratórium, biztosítások, befektetések, hitelek

(Budaörs, 2022. december 27. – Budaörsi Infó) A karácsony és a szilveszter közötti pár napban sokaknak maradhattak még az új évre nem halasztható elintéznivalójuk. Ezek között a pénzügyek nagyon fontosak. Az ezeket érintő aktuális tudnivalókról és változásokról gyűjtöttünk össze néhányat olvasóinknak. 

 

 

Ennyi lesz a minimálbér nettója

Megszületett a bérmegállapodás a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között. Ez alapján 2023. január 1-jétől bruttó 232 000 ezer forint lesz a minimálbér, és bruttó 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi összege.

Ez alapján a Bank360.hu számításai szerint a minimálbér nettója 154 280 forint, a garantált bérminimumé pedig 197 106 forint lesz. Utóbbi azoknál számít, akik olyan munkakörben dolgoznak, amelyhez magasabb szintű szakmai képzettség szükséges, és ezzel rendelkeznek is.
 
(Forrás: HVG.hu


)

 

Véget ért a hitelmoratórium

A kormány nem hosszabbítja meg a hiteltörlesztési moratóriumot, így az az év végén lejár. A döntést azzal indokolták, hogy a moratóriumban lévők száma jelentősen csökkent. A kormány jogszabályban garantálja, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet januártól ne emelkedhessen a moratóriumban felhalmozódó kamatok és díjak miatt.

A tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával lehetséges.

A kormány szerint a 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érintő kamatstop megfelelő védelmet nyújt a rászorulóknak a továbbiakban is.

 

Ne felejtkezzünk el a kötelező biztosítás évfordulójáról! – 19%-ot is veszíthetünk

Akár 19 százalékkal is emelkedhet jövőre a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) azoknak az ügyfeleknek, akik saját biztosítójuknál maradnak – közölte a CLB biztosítási alkuszcég az MTI-vel.

A közlemény szerint idén ismét emelkedtek a korábban alacsonyan tartott indexdíjak vagyis, az ügyfelek biztosítói által kalkulált jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás összege.

A CLB portfóliójába tartozó gépjárműbiztosítások 70 százalékánál több mint 10 százalékkal – egyes szegmensekben akár 19 százalékkal – drágul jövőre a kgfb.

A közleményben kiemelték, hogy a novemberi váltás egyre kevesebb jármű tulajdonost érint, a többségnek az autó vásárlási dátumát megelőző 60 napban kell a kgfb megújításával – vagy a régi megtartásával – foglalkoznia.

A nagyobb online alkuszok mindenkit időben, már előre tájékoztatnak a várható díjalakulásról, de az index tarifát az évforduló előtt 50 nappal minden biztosítónak meg kell küldeni érintett ügyfeleinek – írták.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek érdemes megvárniuk az értesítőt, majd kalkulálni és összevetni több biztosító ajánlatát, hogy meg tudják találni a legkedvezőbb ajánlatot.

 

A kormány korlátozza az intézményi és nagyobb lakossági befektetők betéteinek kamatait

Március 31-ig a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok, valamint a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál – olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

A bejelentés szerint semmi nem magyarázza, hogy egyesek olyan jövedelemre tegyenek szert, amelyet a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági ügyfelek nem érhetnek el.

A 18 százalékos állami kamat kockázatmentesen magas jövedelmet biztosított, miközben a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betétesek mindössze 1 százalék alatti kamatot kapnak a látra szóló betétek és a folyószámlabetétek után. A bankok a hosszabb távú betétekre is csak 9-10 százalék kamatot fizetnek – tették hozzá.

A gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint ennek a gyakorlatnak a megszüntetését sürgeti. Az intézkedés hozzájárul a hitelezés és az állampapír-forgalmazás zavartalanabb működéséhez, források átirányításához a gazdaságba – írták.
 
(MTI)

 




Új funkcióval bővült az MNB hitelkalkulátor alkalmazása

Új funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek – közölte a jegybank csütörtökön a honlapján.

Az MNB pénzügyi navigátor honlapján és mobilapplikációján is elérhető hitelkalkulátor alkalmazás a szükséges adatok megadását követően kiszámolja, hogy hitelfelvétel esetén hozzávetőlegesen mekkora összeget kell visszafizetni, illetve milyen nagyságrendű törlesztőrészlettel lehet számolni.

Össze lehet hasonlítani a fizetési kötelezettségek alakulását a megadottnál hosszabb és rövidebb futamidőre is, továbbá a futamidő alatt bekövetkező kamatváltozások törlesztőrészletre vonatkozó hatásának szimulálására is lehetőség nyílik.

Az applikáción keresztül arra is választ lehet kapni, hogy a hitelfelvevő a megadott adatok (például hitelösszeg, futamidő, kamatozás, jövedelem) mellett felvenni tervezett hitel tekintetében várhatóan megfelel-e a jtm által szabott feltételeknek. A hitelnyújtást követően fennálló összes hitel havi törlesztőrészletének összege, valamint az igazolt havi nettó jövedelem hányadosából álló mutatóra vonatkozó jegybanki előírás célja, hogy a jövedelemhez képest maximálja a havonta vállalható törlesztőrészletek összegét.

A hitelkalkulátor mostantól a hfm-re vonatkozó előírásoknak való megfelelés előzetes ellenőrzésére is képes.

A hfm a tervezett hitel összegének és jelzáloghitel esetében a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan forgalmi értékének, gépjárműlízing esetében a gépjármű piaci értékének a hányadosa. A hfm-re vonatkozó előírás az ingatlan vagy gépjármű fedezete mellett felvett hitelek fedezet arányában felvehető legmagasabb összegét határozza meg, ami a túlzott eladósodásból eredő kockázat mértékének csökkentését szolgálja. 
Az iOS és Android operációs rendszereken elérhető pénzügyi navigátor mobilalkalmazás a hitelkalkulátor mellett friss hírekkel és árfolyamadatokkal, online keresők és kalkulátorok beágyazott verzióival, az MNB ügyfélszolgálatához kapcsolódó időpontfoglalóval, valamint pénzügyi szótárral is segíti a kényelmes, gyors tájékozódást – írja közleményében a jegybank.
 (MTI)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.