A pszichológus segít – Ajándékozás szeretetnyelvek szerint

(Budaörs, 2022. december 22. – Budaörsi Infó) A pszichológus segít sorozatunk folytatódik. Szabó Fanni okleveles pszichológussal készült interjúnkban az ajándékozással kapcsolatban találnak hasznos tudnivalókat, közeleg a karácsony, nem árt odafigyelni mindenre.

 

Minden karácsonykor felmerül a kérdés, hogy kinek mit érdemes vennünk, milyen ajándékkal tudunk örömet okozni szeretteinknek. Magának az ajándékozásnak az egyik nyilvánvaló célja, hogy a másikat boldoggá tegyük, de emellett az is lényeges szempont, hogy a kettőnk közötti kapcsolatot erősítsük. Hiszen a választott ajándék nemcsak arról szól, hogy mennyire ismerem a másikat, hanem arról is, hogy mennyire figyelek oda az ő igényeire.

 

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy ki minek örülne?

„Biztosan sokan hallottak már a Gary Chapman által megfogalmazott 5 szeretetnyelvről. Szerinte, maga a szeretet nyelve egyetemes, azonban mindannyian más és más nyelvjárását beszéljük, ezért csak akkor tudjuk igazán átadni a másiknak a szeretetünket, ha az ő nyelvén szólítjuk meg.

Vannak, akiknek a dicsérő szavak jelentenek sokat, vonatkozzanak akár a személyiségre, tettekre vagy a kinézetre. A lényeg, hogy az ő szívükhöz verbális megerősítésen keresztül vezet az út. Ezért amikor átadjuk az ajándékukat, érdemes arra figyelnünk, hogy adjunk nekik pár pozitív visszajelzést, illetve annak is örülni fognak, ha beszélhetnek magukról és mi meghallgatjuk őket.

Fontos, hogy amit mondunk, az ne egy semmitmondó hízelgés legyen, hanem az érdemeiknek az elismerése. Vannak azonban, akiknek egy közös vacsora és az egymással töltött idő fontosabb a tárgyi ajándékoknál.

Ők azok, akik számára a minőségi idő jelenti a szeretet kifejezését. Náluk már az ajándék kiválasztásánál törekedhetünk valamilyen közös program szervezésére.

A fontos az, hogy a másik érezze, hogy ez idő alatt csak vele foglalkozunk és rá figyelünk. A kommunikáció során sem csak arra van igénye, hogy őt meghallgassák, hanem attól is erősebbnek érzi a kapcsolatot, ha ő is megismerheti a másik vágyait, gondolatait. A legfontosabb számára az egymásra hangolódás és a megértés.

Könnyű dolgunk van azokkal, akiknek maga az ajándékozás gesztusa jelenti a szeretetet. Természetesen az ő számukra nemcsak a karácsonyi vagy a születésnapi ajándékozás élménye nagyon fontos, hanem az év közbeni, ünneptől független ajándékozások is. Ezalatt nem kell feltétlenül valami hatalmas meglepetésre gondolni, mert akár az apróbb dolgok is azt erősítik a másikban, hogy akkor is gondolunk rá, amikor éppen nem vagyunk együtt.

Az ilyen személyeknél arra is ügyelnünk kell, hogy olyasvalamit adjunk nekik, amit szeretnek, ellenkező esetben úgy is értelmezhetik, hogy nem elég fontosak számunkra.

 

pszichologus_fanni

 

Ezért érdemes figyelni az év közben elejtett megjegyzéseikre az ajándékokra vonatkozóan, de akár meg is kérdezhetjük, hogy éppen mire vágynak annak érdekében, hogy biztosan örömet tudjunk nekik szerezni karácsonykor. Vannak, akik akkor érzik azt, hogy szeretjük őket, ha a gondoskodásunk konkrét tettekben nyilvánul meg.

Ők azok, akik a szívességeket tekintik fontosnak egy kapcsolatban. Ha például átvállaljuk a bevásárlást, vagy megfőzzük helyettük a vacsorát, akkor biztosan érezni fogják, hogy fontosak nekünk. Érdemes megfigyelni, hogy mik azok a dolgok, amikben a kedvükre tudunk tenni és ezeket rendszeresen elvégezni, ezáltal érezni fogják a gondoskodásunkat.

 

ajandek4

 

A karácsony tökéletes alkalom arra, hogy a tárgyi ajándékok mellett meglepjük őket egy feldíszített asztallal vagy a karácsonyi menü elkészítésével. Végül az ötödik szeretetnyelv magáról az érintésről szól.

Akiknek ez a szeretetnyelve, azoknak sokkal fontosabb a testi kontaktus, mint bárki másnak. Amikor őket ajándékozzuk karácsonykor, akkor figyeljünk arra, hogy a tárgyi ajándék mellé adjunk nekik egy puszit, öleljük meg őket. Ez fontos számukra, mert ezáltal érzik azt, hogy elfogadjuk őket és fontosak nekünk.”

 

 

ajandek5

Mivel ösztönösen mindannyian úgy próbáljuk kifejezni a szeretetünket, ahogyan azt mi magunk is szeretnénk megkapni, ezért szükség lehet némi tudatosságra az ajándékozás kapcsán, hogy ki tudjunk lépni a megszokásainkból és a másik igényeire koncentrálhassunk.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.