GKI: az ingatlanosok többsége szerint már nem emelkednek tovább a lakásárak

 Az ingatlanosok többsége a használt és az új építésű lakások árában is stagnálásra számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös novemberi felmérése szerint.

 

A fővárosi használt lakások csak a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálásra, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít. A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít. Budapesten az átlagosnál többen számolnak további áremelkedéssel. A válaszadók szerint átlagosan 3 százalék körüli áremelkedés várható a következő egy évben, a fővárosban 5 százalék.

A lakásbérleti piacon a közeljövőben a fővárosban átlagosan 4 százalékos, a nyugati régióban 2 százalékos díjemelkedés, míg az ország keleti részén 6 százalékos csökkenés valószínű.
A közlemény szerint az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest jelentősen romlottak. Csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Arra is kitértek, hogy a lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent.

A lakáspiaci indexek 2022-ben csaknem folyamatosan csökkentek, ami azt jelzi, hogy a piaci kilátások romlóak. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére, a mostani kutatásban 91 cég vett részt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.