Magyarországon élt az Eurojust által felszámolt bűnszervezet egyik vezetője

Szlovákiában fogták el az Eurojust által felszámolt bűnszervezet egyik vezetőjét – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a rendőrség honlapján.

 

 

Közleményükben azt írták: tizenegy ország részvételével zajlott le kedden az a példátlan nemzetközi razzia, mely az Európai Unió számára legnagyobb kockázatot jelentő bűnözői hálózatok vezetőinek, illetve tagjainak elfogását célozta.

Nyolc országban folytak nyomozások a nemzetközi bűnszervezetek feltérképezésével kapcsolatosan, köztük Magyarországon is. A KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának győri osztálya volt az, amely részt vett az akcióban, amelyet az Eurojust koordinált hágai központjából.

A D-napon Európa-szerte 94 helyszínen hajtottak végre különböző eljárási cselekményeket a nyomozó hatóságok, aminek eredményeként 44 személyt vettek őrizetbe.

Magyarország mellett Csehországban, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Spanyolországban, Szlovákiában, sőt még az Egyesült Államokban is voltak elfogások és kutatások. Ezek során többfajta kábítószert – kokaint, hasist, kannabiszt és metamfetamint -, lőfegyvert, lőszert és nagy mennyiségben hamis okiratokat találtak az eljáró szervek. A rengeteg műszaki és csúcstechnológiai eszköz mellett  több százezer euro értékben foglaltak le készpénzt, valamint legalább ugyanekkora összegben luxuskarórákat, illetve nagyértékű festményeket és gépjárműveket, de olyan ingatlanokat is zár alá vettek, melyek összértéke elérheti a több tízmillió eurót is.

A KR NNI győri nyomozói a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez érkezett európai nyomozási határozat alapján a Terrorelhárítási Központ és a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóság Bevetést Támogató Osztály segítségét kérve dolgoztak együtt a szlovák partnerekkel. Richard E. és felesége, Nikola S. szlovák állampolgárok bezenyei családi házában hajtottak végre házkutatást, mely során különböző típusú kábítószereket, műholdas telefont és 35 ezer euró készpénz foglaltak le.

A házaspárt mintegy 3 tonna hasis csempészetével gyanúsítják a hatságok.

A közleményben azt írták, hogy a nemzetközi akcióban kis rész jutott Magyarországnak, de a magyar hatóságok közreműködése és háttérmunkája nélkül nem kerülhetett volna sor az egyik első számú célszemély, vagyis Richard E. és felesége elfogására.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.