Jubileumi interjú Bálint Andrással – 10 éves a budaörsi Dr. Rex Kutyaiskola

(Budaörs, 2022. november 4. – Budaörsi Infó) A budaörsi Dr. Rex Kutyás Egyesület idén lett 10 éves. A jubileum alkalmából Bálint Andrással, az iskola vezetőjével, az Egyesület alelnökével beszélgettünk. Születésnapi rendezvényüket a hétvégére tervezték, viszont a kedvezőtlen időjárás miatt 2023. január 28-ára tették át. Ez az interjúnk a Budaörsi Infó októberi nyomtatott számában is megjelent.

 

 

Budaörsön 10 éve működik a kutyaiskola, de ha jól tudom te jóval régebb óta „kutyázol”, mikor szerettél bele ebbe a műfajba? Mi volt az a pillanat, amikor tudtad, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

„A pillanat az első emlékem lehet, amikor kb. 4 éves koromban, szüleimmel nyaralok Szilvásváradon, csodálatos vidéken, ahol dimbes-dombos, erdős környezetben két csodaszép, nagyobb testű kutyussal játszom. Emlékszem a nevükre: Kolbász és Hurka… Már akkor csodáltam, hogy ennyire szabadon futkározhattak egész nap.

A Nagykörúton laktunk egy bérház 3. emeletén. Abban az időben nagyon kevés volt az olyan család Pesten, aki kutyát tartott. Állandóan macskákat szedtem össze és vittem fel a gangra, etettem, itattam.

Mindig kikönyörögtem a szüleimnél, hogy vigyenek el az összes létező kutyás programra: a nemzetközi kutyakiállításra, rendőrkutyás bemutatókra. Persze elvinni könnyű volt, haza már nehezebben mentem, sőt alig. Ilyenkor még napokig sírtam kiskutyáért. Apám belement, hogy ha 4.8-nál jobb eredményt érek el alsóban az általánosban, akkor kaphatok egy tacskót. Mindent megtettem, már a neve is megvolt: Pax, de sajnos a magatartás jegyem, meg a szorgalom a suliban gátat szabtak annak, hogy akkor kutyám legyen.

Később a bátyám felnőttként már kertes házban lakott és 6-7 kutyát is tartott. Nemcsak ott, kutyáztam naphosszat, hanem a nyarakat Nagytétényben töltve állandóan. Akadályokat építettünk, sokat sétáltattunk pórázon, akkor éreztem jól magam, ha több kutya is van körülöttem. Még a 70-es évek közepén is a legtöbb kutyát a városban és vidéken láncon vagy kötélen tartották. Feladatuk a jószág és a ház őrzése volt. Igazán a tanulmányaim és a munkám mellett foglalkoztam kutyaneveléssel, ismerkedtem meg több fajta viselkedésével, tulajdonságaival. Saját kutyám egy reménykeltő golden retriever volt: Hope.

Kiváló családi kutya, főleg a lányom miatt választottuk. Kimagaslóan jól apportozott. Az igazi választás 27 évvel ezelőtt történt, amikor megláttam a párizsi virágpiacon egy csodálatos kutyát. Nem tudtam milyen fajta, de utánanézve szerelmes lettem az angol juhászkutyába. Itthon még nem ismerték, de mivel a lehető legtöbb ezzel kapcsolatos szakirodalmat és fajtaleírást, tapasztalatokat és etológiai teszteket áttanulmányoztam, rájöttem, hogy border collieval csak akkor szabad foglalkozni igazán, ha az időnk nagy részét együtt töltjük. Erre több, mint 12 évvel ezelőtt került sor.”

 

 

kutyasuli2022d

 

Budaörsön már 10 éve dolgoztok, biztos rengeteg történet kavarog a fejedben az elmúlt évekkel kapcsolatban. Van esetleg kedvenc történeted a helyi gazdikkal kapcsolatban?

„Talán nincs sok olyan hivatás, ahol annyi új emberrel és csodás kutyával lehet megismerkedni, mint a kutyakiképző. Nemcsak a kutyát, de az embert is meg kell ismerni és az oktatást a gazdihoz szükséges igazítani. Mi a kutyaiskolánkban főleg a gazdát oktatjuk, hogy a saját kutyáját képes legyen nevelni, irányítani, harmóniában élni vele. A legkülönbözőbb foglalkozású gazdi keres meg minket Budaörs egyetlen kutyaiskolájában, a Dr. Rex Kutyás Egyesületnél.

A Rákóczi utcában, szinte Budaörs szívében van az oktatópályánk egy 3.000 m2-es ősfás területen, ahol minden feltétel adott arra, hogy a családi – városi kutyázással foglalkozó hobbi és versenykutyások családias környezetben tanulhassanak. A hozzánk járó gazdik elbírálás szempontjából egyformák és egyenlőek, amikor a kutyájukat kell tanítani és tanpályánkra lépnek.

Mindenki tőlünk várja a megoldást a problémájára és kedvence neveléssel kapcsolatban. Ezért fontos, hogy szakmailag is magas szintű, több évtizedes tapasztalaton alapuló tudást adjunk át és szakképzett kiképzők irányítsák az összes foglalkozást, a kutyaovitól a felső szintű haladó képzésen át a versenysportokig. Nagyon sokat foglalkozunk a legújabb tudományos eredmények megismerésével, és azokat beépítjük a tematikánkba.

Egy fiatal lány azzal keresett meg minket, hogy két kutyájából az egyik meghalt és hihetetlenül hangzik, de a túlélő kutya depressziós lett. Azt követően, hogy elveszítette legjobb barátját, társát, teljesen befelé fordult, szinten nem is kommunikált, még a gazdájával szemben is kisebb agressziót mutatott. Szinte feladta az életét. A gazdi nagyon elhivatott volt és célul tűzte ki, hogy kutyáját kihozza ebből az állapotból a segítségünkkel.

Kezdetben, amikor csoportba illesztettük nem csinált semmit a kutyus.

Néha pedig kitámadt más kutyákra, emberekre. Hosszú hetekig viselt szájkosarat, nagyon nem akart feloldódni, de kedves szavak biztatása mellett, harmonikus, nyugodt környezetben elkezdte figyelni a többi kutyát. Pár hét után már nem támadt, nem mutatott agressziót. Nagyon sok foglalkozással dicsérettel, bátorítással, ösztönzéssel, jutalommal elértük, hogy pár hónap múlva elhagyjuk a szájkosarat és a kutya elkezdett a gazda jelzéseire, vezényszavaira figyelni.

Nagyon lassú folyamat eredményeként fél év után megtört a jég és egyik pillanatról a másikra a csoport egy másik kutyájával játszani kezdett. Megható volt, mintha csodát látnánk, az oly sokáig befelé forduló kutya kinyílt és újra élni kezdett. Felemelő volt látni, átélni, hogy sikerült kitartó munkával, türelemmel, szeretettel, szakértelemmel és nagy akarattal egy kutyust visszahozni egy nagyon súlyos katatón állapotból. Azóta is örömteli boldog életet él gazdájával.

A másik nagy büszkeségem kis tanítványaim, akik 8-10-12 éves korban kezdtek iskolánkba járni és ma már többen felnőttként országos versenyeken érnek el első vagy egyéb dobogós helyezéseket a különböző versenysportokban.

Nem egy közülük szakképesítéssel rendelkező kutyakiképző lett. Erre nagyon büszke vagyok.

Van még az országszerte ismert Bemutatócsoportunk. Csak ebben az évben 36 alkalommal adtunk elő egyedülálló, zenés kutyás bemutatókat országszerte, amit idén 30.000 gyermek láthatott.

Dr. Rex „megtalálásában” és kezdeti képzésében is jelentős részt vállaltam. Névadónk az ország legszőrösebb négylábú asszisztense, az első személyi segítő kutya, akit gazdája, Varga doktor (gyermek és csecsemőgyógyász szakorvos) hivatalosan bevitt a rendelőbe, kórházakba, klinikákra. Rex jótékony, stresszoldó hatása évek óta bizonyított tény.”

 

 

kutyasuli2022

 

Milyen változások történtek az elmúlt 10 évben Budaörsön?

„Megváltoztak a kutyatartási szokások. Ahogy említettem  a 70-es évek végéig főleg az őrző-védő feladatok voltak fontosak az ember és kutya kapcsolatában. Általában megkötve, láncon tartották az állatot. Ma már túlnyomó többségben kerültek a hobbi kutyások.

Statisztikai felmérések bizonyítják, hogy Magyarország kutyabarát nemzet, több év óta az elsők között vagyunk a világon az egy családra jutó kutyák számát illetően.

Ma hazánkban 3 millió kutya él, kb. ugyanannyi, amennyi személygépkocsi van. Ez hatalmas szám és nagy felelősség. Sajnos, a gazdik nagy része a kutyázás alapjaival sincs tisztában. Az oktatási módszereinket is ennek alapján alakítjuk.  

A legtöbbször a gazdák azt igénylik, hogy be tudják hívni kutyájukat, tudjanak megfelelően sétálni, közlekedni, alapvető feladatokat, mint az ül, áll, fekszik elsajátítsák az ebek, ne ugráljanak fel, illetve lehessen velük akár egy hosszabb nyaralásra is elutazni. Mindig azt tanítjuk a kutyatulajdonosoknak, ha kutyáikkal közlekednek, akkor úgy viselkedjenek, hogy az más embert, állatot ne zavarja, szinte legyen észrevétlen.

A gondoskodó családi városi kutyázás került előtérbe, kutyával mennek a családok szinte mindenhova. Másrészt a kutya főleg a gyerekek kérésére, kedvéért kerül a családba. Nem az a cél, hogy a kutyával kapcsolatos összes feladat a szülőre maradjon, mikor a gyerekek hamar ráunnak az új családtagra. Ennek érdekében egyik fő célunk, hogy megszerettessük a kutyázást a srácokkal is. Ehhez speciális technikákat és sok játékot alkalmazunk a foglalkozáson.

Mi nem csak egy gazdát engedünk a tanpályára tanulni. Akár az egész család is eljöhet, amennyiben együtt mozognak és konzekvensen irányítják kedvencüket. Nem a katonás, merev, parancsoló kiképzést alkalmazzuk, mert attól a legtöbb hobbikutyás elmenekül, hanem a nyugodt légkörű, ösztönző, dicsérő, jutalmazáson alapuló technikákat, amelynek eredményeképpen a kutya örömmel dolgozik gazdájával. Pláne, ha úgy éli meg mindezt, hogy az történik, ami számára is nagyon kellemes. 30 éve azt mondták a szakemberek, hogy a kiskutyát hagyjuk játszani és majd 1 éves korától lehet képezni. Ma már ezt a felfogást meghaladta a tudomány.

A kölyökkutyák 6 hetes kortól 6 hónapos korig a legfogékonyabbak. Véleményem szerint éppen emiatt a legfontosabb képzési szint a kutyaovi. Itt szocializálódnak a kölykök. Amelyik kutyus oviba jár, az biztos nem lesz viselkedészavaros. Már az oviban megkezdjük a sok játék, rohangászás mellett az engedelmes alapok tanítását. A családok kutyával kapcsolatos elképzeléseiktől a különböző képzési szintekig állunk a budaörsi kutyások és környékbeliek rendelkezésére.”

 

 

kutyasuli2022b

 

Miért fontos, hogy a kutyákat oktassák egy városban? Mi az, amit meg lehet tanulni egy kutyaiskolában?

„A városi és hobbikutyázás, a mai kor a kutyával való együttélést és együtt mozgást igényli.

Meg kell tanulni kedvencünkkel együtt a közlekedési eszközök használatát, a szabályoknak és a biztonságnak megfelelő utaztatást. Kocsiba be-, és kiszállást. Hosszabb úton és nyaralás alatt a kutya irányítását, teljes alkalmazkodását.

A városi helyzeteket modellezzük, illetve a gyakorlatban is forgalmas helyszínen, akár a belvárosban is tartunk tanórákat. Fontos dolog, hogy a többi közlekedőre is figyeljünk, ha kerékpáros jön például, illetve babakocsit toló szülővel találjuk szembe magunkat. Például ilyenkor tudni kell mindkét oldalon vezetni a kutyát, biztosítva a nyugodt és zavarásmentes elhaladást. Ezt pedig csak egy engedelmes jól nevelt és az alapokat ismerő és alkalmazni tudó gazdival lehet megoldani.

Kutyánknak meg kell tanítani, hogy közparkokban, az embereknek kihelyezett pihenő, vagy egyéb tereptárgyak, vagy kiültetett virágoknál ne végezzék el a dolgukat, és a rendeletben előírt pórázon vezetést is be kell tartani.  

A kutyaetikettől a városi közlekedésen át, és az engedelmes munka mellett tanítjuk a gazdiknak a kutya jelzéseit, mert így képesek megérteni saját, illetve idegen kutyák kommunikációját, testbeszédét.”

 

 

kutyasfelvonulas201121

 

Ha bármit kérhetnél a kutyás gazdiktól, mi lenne az?

„A gazdáknak nagyon oda kell figyelniük, hogy a társadalmi együttélés során ne megvetően és ellenségesen gondoljanak a nem kutyások, vagy a kutyát nem szerető emberek a kutyatulajdonosokra. Emiatt a kutyapiszkot azonnal össze kell gyűjteni, el kell takarítani. Kutyánk felesleges, ugató jelzéseit le kell tudnunk tiltani. Közlekedni engedelmesen ránk figyelő, agressziót sem állatra, sem emberre nem mutató kutyával szabad csak.

Figyeljünk a gyerekekre, és tartsuk be a többi kutyás társainkkal szemben is a pórázfegyelmet és a kutyaetikettet. Ne engedjük soha póráz nélkül másik emberre vagy kutyára kedvencünket. Ne etessük, és kérdés-engedély nélkül ne simogassunk másik kutyát.”

 

 

kutyajav

 

Hogy látod most a következő 10 évet? Milyen távlati terveitek vannak?

„Megújítjuk tanfolyamainkat és kibővítjük a különböző foglalkozások típusát a gazdik igényei szerint. A mai kor sajnálatos tünete a rohanás, pörgés, mindenre gyors és jó megoldásokat találni. Az igényekhez nekünk is igazodni szükséges, és emiatt teljesen megújítjuk különböző szintű képzéseinket.

Az együttműködő és tanulni vágyó gazdiknak sokkal rövidebb és tartalmas képzéseket ajánlunk. Ezáltal a tanfolyamok árai – ellentétben mindennel szemben – nem emelkednek, sőt egyenletesebb terhelést, kedvezőbb egyesületi, tanfolyami hozzájárulást, adományt jelentenek a résztvevők számára.

A leghosszabb tanfolyamunk három hetes, ellentétben a 2,5 hónapig tartó régi foglalkozásainkkal szemben.
Öt alkalmas csomagokat lehet a kölyökkutyák részére váltani.

Újra tervezzük indítani a képzés nélküli, népszerű felügyelt futtatást is, ahol a játékon a kutya lemozgatásán, lefárasztásán kívül választ adunk az egyéni problémákra is.”

 

 

kutyamano2

 

 

Annie a társad az oktatás során, viszont már ő is nyugdíjas korba lép lassan. Tervezel esetleg egy fiatalabb kutyát bevonni az oktatásba?

„Ha az „ő is” enyhe célzás, akkor üzenem mindenkinek, hogy örök ifjak vagyunk, tele energiával! Sajnos, a kutyák általában hamarabb mennek el mint a gazdáik. Ezért, ha új kutyust veszünk magunkhoz, soha ne hasonlítsuk a régihez. Mindegyik kutyusban találjuk meg az erősségeit a jó tulajdonságait, amit tovább tudunk fejleszteni.

Minden kutyus egy kis csoda, csak meg kell figyelni a technikánkat, aminek segítségével bármelyikből elő tudja a gazda csalogatni a legnagyszerűbb trükköket és az engedelmes viselkedést.”

 

 

kutyaeledel

 

A születésnapotok alkalmából milyen rendezvényen fogtok hamarosan részt venni Budaörsön? Mi az, amit láthatunk majd tőletek?

„10 éves jubileumunkat szeretnénk méltón megünnepelni. Ehhez használjuk fel az Önkormányzat által Egyesületünknek nyújtott támogatást is. Egy rendezvényt szervezünk a Kamaraerdei Közösségi Házban, 2022. november 5-re terveztük, viszont a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt átraktuk 2023. január 28-ra.

A rendezvény első részében a családok örömére „Trükkös Kutyák-Kutyás Trükkök” címen játékosan, speciális trükkök segítségével mutatjuk be az engedelmes és ügyességi feladatokat, és ezen keresztül azokat az alapokat, amelyek a felelős családi-városi kutyatartáshoz nélkülözhetetlenek.

Ízelítőt kapnak a nézők oktatási stílusunkról, módszereinkről, trükktanításra és a gyerekek interaktív bevonására is sort kerítünk, ami nemcsak figyelmüket, de mozgáskoordinációjukat is fejleszti.

A rendezvény második felében a felnőtteknek tartunk prezentációkat különféle témákban a gondoskodó kutyatartás témakörében. Több ismert szakember, gyerekorvos, kutyakiképző, táplálkozási tanácsadó tart előadásokat és válaszol a nézők kérdéseire, akár az egyéni problémákkal kapcsolatosan is.”

 

 

kutya

 

Szokták mondani, hogy a kutya az ember legjobb barátja, és megváltoztatja az ember életét. Viszont azt is olvasni sok helyen, hogy nem mindenkinek való egy ilyen társ. Neked van esetleg valami jó tanácsod arra vonatkozólag, hogyha valaki ilyen döntés előtt áll, milyen háziállatot válasszon? Mi alapján döntsön?

„Mi azt mondjuk, hogy a Gazdi legjobb barátja a Dr. Rex Kutyás Egyesület. Éppen azért, mert nagyon fontos, hogy egy ilyen hosszútávú jelentős döntésnél szakembert hallgassunk meg, és kérjünk tanácsot.

A kutyával egy új családtag érkezik hozzánk és a legjobb esetben kedvencünk egy 2-3 éves gyermek értelmi szintjét éri el negyedszázados életében. Mindig igényli a társaságunkat, gondoskodásunkat, hogy ennek cserében olyan sok csodálatos dologgal ajándékozzon meg minket, mint a feltétel nélküli ragaszkodás, szeretet, bárhová és bármikor minket elkísérő társ, az embernek mindenáron megfelelni kívánó hűséges barát.

Ha meleg van, ha hideg, ha rossz az idő – még ha nagy kertben is él a kutyus – napi legalább 3 alkalommal minimum fél órás sétát kell tenni az állatjólét megvalósulása, a kutya mentális és fizikai egészségének, de a mi egészségünk biztosítása érdekében is. Séta közben kapcsolódjunk ki, kutyánkkal és a természettel foglalkozzunk, ne mobilozzunk. Inkább játszunk a kutyánkkal, gyakoroljuk az engedelmes feladatokat vagy sportoljunk együtt.

Tanácsadást kínálunk a leendő kutyatulajdonosoknak, hogy a gazdi, illetve a család habitusának megfelelő kutyát válasszanak.

 

 

labrador_kutya

 

Ne pillanatnyi divat, reklám irányítsa az embereket abban, hogy milyen kutyát vesznek magunkhoz. Segítjük a gazdikat a menhelyen élő kutyák kiválasztásában, illetve megadjuk igény esetén – akár fajtánkként is – a megbízható tenyésztők elérhetőségét.

Fontos, hogy mielőtt kutyát veszünk magunkhoz, ami átlagban 15 évre szól, felelős döntést hozzunk. A kutyatartás jelentős anyagi kiadással jár. Táplálásuk, a kötelező oltások, felszerelések, oktatás (box, játékok, fekhely, póráz, nyakörv, hám, stb.)  több százezer forintos költséget jelentenek. Nem beszélve a sérülések, betegség esetén történő állatorvosi ellátás és vizsgálatok költségeiről. Aki ezt nem tudja megengedni sem időben sem anyagilag magának, ne vállaljon kutyust.

Állunk rendelkezésre a kutyaválasztásban, és segítünk, hogy a legjobb döntés születhessen meg mind a gazda, mind a kutyus szempontjait figyelembe véve.”

 

 

pumi_kutyak_0

 

Ha születésnapotok alkalmából bármit kívánhatnál az egyesületednek, mi lenne az?

„Legalább még ugyanennyi sikeres és szép évet boldog kutyákkal, és jókedvű gazdikkal együtt, akik minket választanak.”

 

 

kutyasuli2022c

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.