Opera Europa-konferenciát rendeznek Budapesten

Integrálás és bevonás címmel csütörtöktől rendezi meg az operai ernyőszervezetként működő Opera Europa őszi konferenciáját Budapesten.

 

A rendezvényre 26 ország csaknem 100 szervezetének képviselői érkeznek. A háromnapos konferencián, amelynek a Magyar Állami Operaház és az Eiffel Műhelyház ad otthont, szó lesz többek között az opera szerepéről az oktatásban, az opera műfajának népszerűsítéséről, a társulatokon belüli képzési formákról, valamint a politika és kultúra kapcsolatáról – közölte a dalszínház szerdán az MTI-vel.

A konferencia az oktatás, az utánpótlás- és közönségképzés, a humánerőforrás, valamint a műszaki és produkciós terület szakembereinek kínál programokat, amelyek egy része a szervezet YouTube-csatornáján is követhető.

A konferencia fontos elemének ígérkeznek a különböző beilleszkedést elősegítő csoportos programok, a HR-fórum, a műszaki és produkciós szakemberek találkozója.

Az eseménysorozaton részt vesznek többek közt az Aix-en-Provance-i Fesztivál, a Bajor és a Bécsi Állami Operaház, a londoni Királyi Operaház, a milánói Scala, a párizsi Opéra Comique és a Theater an der Wien képviselői is, de Brazíliából, Chiléből, Izraelből, Ukrajnából és Új-Zélandról is érkeznek a konferenciára.

Ókovács Szilveszter főigazgató nyitóbeszédét követően a Magyar Állami Operaház részéről Almási-Tóth András művészeti igazgató az opera műfajának népszerűsítéséről szóló kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, míg a felújítás után idén átadott Operaház és a tavaly megnyitott Eiffel Műhelyház funkcióit és műszaki sajátosságait Józsa Anka üzemeltetési igazgató mutatja be az érdeklődőknek.

A konferencia résztvevői megtekinthetik az Opera repertoárján jelenleg futó előadásokat, így Erkel Bánk bán című operáját, amelynek nemzetközi megismertetése a budapesti dalszínház egyik fontos célkitűzése. Emellett az ugyancsak magyar vonatkozásokkal is bíró, Liszt zenéjére készült MacMillan-koreográfia, a Mayerling című balett, az Opera Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet közös produkciójában létrejött ifjúsági előadás, a János vitézke, valamint az Opera legújabb premierje, az MVM OperaKaland részeként középiskolás osztályoknak meghirdetett Dido & Aeneas is szerepel a kínálatban.

A brüsszeli székhelyű, európai operaházakat és -fesztiválokat tömörítő Opera Europa évente több alkalommal szervez konferenciákat partnerintézményeivel együttműködésben, hogy elősegítse a színházi szakterületek képviselőinek hatékony tapasztalatcseréjét.

A pandémia okozta bezárások miatt két és fél év után idén rendez először újra hasonló nagyszabású eseményeket a nemzetközi szervezet. Opera Europa-konferenciának legutóbb 2009 októberében volt házigazdája a Magyar Állami Operaház, amikor a rendezvény résztvevői a 2008-as gazdasági válságra adható lehetséges válaszokat vitatták meg.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.