A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában

A második világháborúban húsz ejtőernyős bevetésen részt vevő kutya bátorságért elnyert kitüntetései 140 ezer fontért (69 millió forintért) keltek el egy londoni árverésen – számolt be róla a The Guardian brit napilap.

 

 

A Rob nevű kutya az észak-afrikai és az olasz fronton is szolgált, és egyebek mellett az volt a feladata, hogy őrködjön, és az arcuk megnyalásával figyelmeztesse az egységében lévő katonákat a veszélyre, amivel állítólag sok kétlábú „bajtársa” életét megmentette.

Rob az egyetlen kutya, amelyet a PDSA Dickin Medal for Gallantry éremmel, a Viktória-kereszthez hasonló elismeréssel tüntettek ki, és megkapta az RSPCA Red Collar for Valour (Vörös nyakörv a bátorságért) kitüntetést is, továbbá életre szóló kekszellátmányt.

Egykori gazdájának fia, Basil Bayne, aki Robbal együtt nőtt fel Shropshire-ben, a nyakörvével és fényképekkel együtt adta el a kitüntetéseket a londoni Noonans Mayfair aukciósház árverésén.

„Nagyon örülök, hogy Rob történetét és örökségét ilyen nagy tiszteletben tartják, és hogy elismerik azt a fontos szerepet, amelyet ő és sok más állat töltött be” – hangsúlyozta az árverés után Bayne.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.