Használt sütőolaj-begyűjtési program

Közös országos lakossági használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell Magyarországon.

 

 

A közlemény szerint az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo, a Shell Hungary Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése jó példája a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulásának. A Shell magyarországi hálózatának 193 töltőállomásából már 44 helyen le lehet adni a használt sütőolajat, az év végére pedig 120 Shell benzinkúton lehet majd elhelyezni az Alteo 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásokban keletkezett olajat.

A megtelt gyűjtőedényeket az Alteo partnere, a Biotrans Kft. saját telephelyére viszi, ahol az összegyűjtött használt olajat nagyobb tartályokba fejtik át. Az ülepítési eljárást követően bioüzemanyagot előállító üzemekbe szállítják, ahol biodízel készül belőle. Ezt – jogszabályban rögzített módon és megszabott arányban – az üzemanyagkereskedők hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Az újrahasznosításra kiépített rendszer segít megvédeni az élővizeket és a talajt, mert a biodízellé alakított sütőolaj nem a csatornarendszerben vagy az emésztőgödörben végzi. A Shell Hungary döntésének eredményeképpen az Alteo ki tudja terjeszteni a tavaly decemberben megkezdett közös munkát a Biotrans Kft.-vel, és még több ember számára teszik könnyebben elérhetővé a mára több mint 900 településen működő CseppetSem! programot – írják a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.