Emelkednek a temetői díjak Budaörsön

(Budaörs, 2022. szeptember 20. – Budaörsi Infó) 2022. szeptember 14-én ülésezett a képviselő testület és többek között arról is döntöttek, hogy megemelkednek a kegyeleti közszolgáltatási díjak Budaörsön. 

 

 

A Budaörsi Köztemetőt kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a BTG Kft. üzemelteti.

A Temető törvény értelmében a helyi önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült, szükséges és indokolt költségei alapján 4 féle díjfajtát állapíthat meg:

– a temetési hely, és az újraváltás díja;

– a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja;

– a temetői létesítmények, és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj;

– a temetőbe való behajtás díja (a Budaörsi Köztemetőben ez nem került bevezetésre).

 

A Képviselő-testület a 2017. és 2020. évi felülvizsgálatok alkalmával jelentős mértékben megemelte a díjakat, figyelembe véve a környező települések díjtételeit, valamint azt a tendenciát, hogy a Köztemetőben egyre nőtt azon temetkezők száma, akik lakóhellyel nem rendelkeznek Budaörsön, azonban elhunyt hozzátartozóiknak olyan sírhelyet kerestek, melyek megváltási árai a budapesti kerületek díjaihoz képest sokkal kedvezőbbek, és megközelíthetőségük a főváros irányából nem okoz nehézséget.

 

 

mindenszentek_halottak_napja_04_2018nov1

 

A 2021. évben a díjak változatlanul hagyása mellett döntött a Képviselő-testület, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetet, és az inflációs körülményeket figyelembe véve arról döntöttek a legutóbbi képviselő testületéi ülésen, hogy a meghatározott nettó megváltási díjakat, valamint a temető-fenntartási hozzájárulási díjakat és a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a továbbiakban megemelik 10%-kal.

A Budaörsön lakóhellyel rendelkező elhunyt temetése, valamint a Budaörsön lakóhellyel rendelkező személy hozzátartozójának temetése esetén pedig úgy döntöttek, hogy az urnafülke megváltási/újraváltási díját szintén 10%-kal, az urnasírhely, urnasírbolt, sírhely és sírbolt megváltási/újraváltási díját pedig az körülbelül 109%-kal emelték.

Viszont a temetőbe való behajtásra vonatkozóan továbbra sem vezettek be díjat, tekintettel arra, hogy nincs olyan mértékű gépjármű behajtási forgalom, amely a díj bevezetését alaposan indokolná.

 

 

halottak_napja_temeto

 

Számszerűsítve a következő változásokra lehet számítani a díjakat tekintve:

 

temetodijak1 temetodijak2 temetodijak3

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.