A királynő üdvözletét is otthagyta a Holdon az Apollo 11 legénysége

A királynő szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el, de a “brit nép nevében” az űrhajós hősök “ügyességének és bátorságának” szóló üdvözlete örökre a Holdon marad.

 

Erzsébet királynő üzenetét az Apollo 11 legénysége az 1969-es Holdraszállás során ott hagyta égi kísérőnkön. Egyike volt ugyanis annak a 73 világvezetőnek, akiknek a NASA Apollo-11-es csapatához intézett üzenetét egy szilíciumkorongra vésték, és 1969-ben a Holdon hagyták, miután a legénység tagjai elsőként jártak emberként a Hold felszínén.

A királynő szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el, de a “brit nép nevében” az űrhajós hősök “ügyességének és bátorságának” szóló üdvözlete örökre a Holdon marad. Amellett, hogy üzenetet küldött Neil Armstronggal, Buzz Aldrinnal és Michael Collinsszal, találkozott velük a Buckingham-palotában három hónappal azután, hogy a csapat hazatért a Holdon tett epikus utazásukról.

A királynő ismert volt arról, hogy szorosan figyelemmel kísérte az emberiség űrkutatását, így nem csoda, hogy a NASA néhány órával a királynő halála után a Twitteren osztotta meg részvétét: “II. Erzsébet királynő uralkodása átfogta az egész űrrepülést, megelőzve a Szputnyikot és az Explorer 1-et is. “Miközben a bolygónkkal együtt emlékezünk a halálára, meghatódva gondolunk arra a kíváncsiságra, amellyel Ő Királyi Felsége az évek során felfedezőinket fogadta.

A királynő és a többi világvezető üzenetét mind egy kis korongra vésték. Az üzeneteket egy tűfejnél 200-szor kisebb méretűre kicsinyítették – mindegyik egy-egy pontként jelenik meg.

A korong körülbelül 50 centes érme méretű, és egy, a természetben is megtalálható, nem fémes kémiai elemből készült, amelyet széles körben használnak az elektronikában – olvasható a NASA 1969. július 11-én – kilenc nappal az Apollo-11 holdraszállása előtt – közzétett sajtóközleményében.

A királynő teljes üzenete így szól: “A brit nép nevében tisztelgek a szakértelem és a bátorság előtt, amely az embert a Holdra juttatta. Növelje ez a törekvés az emberiség tudását és jólétét.

A korong tetején a következő felirat olvasható: “Az Apollo-11 űrhajósai által a Holdra hozott jószolgálati üzenetek a világ minden tájáról”. A perem körül a következő olvasható: “From Planet Earth — July 1969.”

A külföldi vezetők üzenetei gratulálnak az Egyesült Államoknak és űrhajósainak, és egyben a béke reményét fejezik ki a világ minden nemzetének” – olvasható a NASA sajtóközleményében.

“Egyesek kézzel írtak, mások gépeltek, és sokan anyanyelvükön fogalmazták meg. A Vatikánból érkező, rendkívül díszes üzenetet Pál pápa írta alá.”

A királynő 1961. július 14-én találkozott Jurij Gagarin szovjet kozmonautával, miután az első űrutazóként történelmet írt.

 

Buzz Aldrin az Apollo-11 utolsó élő tagja, csütörtökön megosztott egy tweetet, amelyben részvétét fejezte ki a királynő halála miatt: “Isten áldja #QueenElizabeth-et, egy kegyes vezetőt, hölgyet és házigazdánkat a Holdról való visszatéréskor. Az Apollo-11 legénysége nevében Isten éltesse és Isten áldja a királyi családot. Őszinte részvétem”.

2007-ben a királynőt Fülöp herceggel együtt körbevezették a NASA Goddard Űrrepülési Központjában, ahol üdvözölték a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósokat.

Tim Peake, az Európai Űrügynökség (ESA) első brit űrhajósa szintén találkozott a királynővel, aki 2015-ben, az első űrbe indítása előtti este üzent neki. Meg is ajándékozta a királynőt a brit zászlóval, amelyet az űrruháján viselt, amikor az űrállomáson kívül űrsétát tett, amikor 2016-ban hazatért az űrből.

A királynőt idézik azzal is, hogy azt mondta: “Sokat utaztam, de remélem, megbocsátják nekem, hogy a Föld felszínére korlátozódott a körutazásom” – ezt akkor mondta, amikor az angliai Leicesterben, a Nemzeti Űrközpontban járt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.