Emelték a tétet – Polgári engedetlenségi hullám az oktatás jövőjéért Budaörsön

(Budaörs, 2022. szeptember 6. – Budaörsi Infó) A Tanítanék mozgalom közösségi oldalán tette közzé a felhívást, miszerint a Belügyminisztérium elutasító és lekezelő válasza után kénytelenek megszervezni az őszi polgári engedetlenségi hullámot. Tavasz óta sztrájkkal, polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel próbálják elérni a bérrendezést és a munkaterhek csökkentését. Azt kérik, hogy csatlakozzon mindenki, aki tud az oktatás jövőjéért folyó küzdelemhez. 2022. szeptember 5-én a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumnál el is indult ez a hullám reggel 8 órakor. A tanárok az iskola kapujához kihelyeztek egy ún. „Kérdezz! – Felelek” dobozt is, ebbe várják a budaörsiek kérdéseit az oktatással kapcsolatban.

 

 

Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára a Budaörsi Infónak elmondta, hogy „gördülő polgári engedetlenségi mozgalmat” hirdetett a Tanítanék Mozgalom, aminek az első állomása Budaörs volt hétfőn reggel 8-tól 10 óráig. Az Illyésben minden héten egy következő napon fognak sztrájkolni.

„Nem lehetett folytatni a sztrájkot, csak úgy, hogy észrevehetetlen. Mivel sztrájkolni nem lehetett, ezért kellett egy magasabb belépési küszöbű akcióba kezdeni, ez a polgári engedetlenség.

Azért magasabb szintű, mert nem tudni, hogy milyen következményei lesznek. Ebben álltunk bele tavasszal 48 társammal együtt.”

 

 

tuntetes_illyes2022 (2)

 

 

Mit várnak el a többi iskolától?

„Az Illyésben minden héten egy nap fogunk sztrájkolni. Ezen a héten hétfőn, jövő héten, kedden, aztán szerdán és így tovább. Minden héten 8-tól 10-ig. Örülnék, ha a Budaörs és a környéki iskolákban ugyanígy állnának bele ebbe a polgári engedetlenségbe.

Ha mindenki egyszerre, egy időben sztrájkolna, azt már megérezné mindenki, a munkahelyek és a közlekedés is.

Ebben a megoldásban az jó, hogy így összesen csak nyolc óra bevételkiesést jelent a tanároknak, amit valószínű a Tanítanék Mozgalom ki tudná pótolni számukra, mert sok adomány érkezett.

Amire nagy szükség lenne az, hogy a kormány összehangolja a kommunikációját. Egyszer azt mondják, hogy nagyon jól állunk, aztán meg azt, hogy nagyon nincs pénz. Ha minden másra van pénz, akkor legyen az oktatásra is.”

 

 

tuntetes_illyes2022 (8)

 

tuntetes_illyes2022 (9)

 

tuntetes_illyes2022 (13)

 

 

Meddig tervezik folytatni a megmozdulásokat? 

„2010 óta mondjuk, hogy milyen problémák vannak. Először anyagi megbecsülésre van szükség, mert nem lesznek tanárok, sajnos az Illyésből is mentek el remek tanárok.

Bízunk benne, hogy eredmény eléréséiig tartható lesz ez a megmozdulás. Úgy gondolom, hogyha már nincs arra magyarázat, hogy miért teszik ezt a közoktatással, akkor csak észreveszik a kormány támogatói is előbb-utóbb, hogy nem mehet ez így tovább.”

 

 

tuntetes_illyes2022 (16)

 

Imre Szilvia, az Illyés angol szakos tanára hozzátette, hogy ők csak egyszerűen jó iskolát akarnak a gyerekeiknek.

„Ez nem valósul meg mostanában. Hiába akarunk kapcsolatot teremteni a mindenkori oktatási vezetéssel. Nem hallatszik a hangunk, nem látszunk, nem születnek érdemes kompromisszumok, és ez nagyon nagy probléma, mert közben nőnek fel gyerekek.

A fizetés is komoly gond, például ha a családban mindkét fél pedagógus. Ha nem ennyire átgondolatlan és oktatásellenes lenne a törvény és a kormány, akkor lehet nem tüntetnénk itt. Nekem 12-es osztályom van, és szeretném ha látnák, hogy milyen fontos kiállni a céljainkért.”

 

 

tuntetes_illyes2022 (7)

 

A tanárok az Illyés Gyula Gimnázium kapujához kihelyeztek egy dobozt, ebbe várják a budaörsiek kérdéseit az oktatással kapcsolatban. Ha önöknek is felmerült bármilyen kérdésük, dobják be bátran, ígéretük szerint, válaszolni fognak.

 

 

tuntetes_illyes2022 (23)

 

tuntetes_illyes2022 (21)

 

tuntetes_illyes2022 (20)

 

A polgári engedetlenség jövő héten kedden, 8-10 óráig folytatódik az Illyésben. 

 

 

tanitanek

 

tuntetes_illyes2022 (14)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.