Több mint százezer gyermek halálát okozza évente, elkészült ellene a védőoltás

A kutatók szerint egy éven belül piacra kerülhet az RSV légúti vírus ellen kifejlesztett védőoltás.

 

 

Az évente világszerte több mint százezer gyermek halálát okozó légúti vírus, az RSV ellen fejlesztett ki védőoltást egy ausztrál kutatócsoport. A kutatók szerint a vakcina egy éven belül piacra kerülhet.

A Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban szerdán publikált tanulmány mutatta be a respiratory syncytial virus (RSV) ellen 20 év alatt kifejlesztett Niversimabot, amely hatékony, hosszan tartó monoklonális antitestkezelést biztosít a kisbabák számára.

Peter Richmond, a vakcinát kifejlesztő csoport vezetője, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének vezetője elmondta, hogy a Niversimab a közelmúltban már átesett a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon, és azok pozitív eredményekkel zárultak.

Mint hozzátette, az idei év végére vagy 2023 elejére kaphat engedélyt megelőző kezelésként az RSV elleni vakcina az Egyesült Államokban és Európában. Kiemelte, hogy ez lesz az első vakcina, amelyet az RSV ellen hoznak forgalomba. A védőoltást hamarosan egy olyan vakcina is követi majd, amelyet az állapotos nők kaphatnak meg, hogy születendő gyermeküket immunizálják a vírus ellen.

Az RSV évente világszerte több mint 100 ezer halálesetet okoz, és mintegy 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre miatta. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, és életveszélyes szövődményei lehetnek.

Richmond felidézte, hogy gyermekorvosként több mint 30 éve kezel RSV-fertőzésben megbetegedett csecsemőket, és ezért különösen örömteli számára, hogy a vakcinával meg lehet előzni a betegségek egy részét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.