A Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat elküldi 100 dolgozóját és távozik a vezérigazgató

A Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO Group nevű vállalat meneszti 100 dolgozóját, és távozik Salev Hulio, a cég vezérigazgatója is – jelentette a Haarec című újság vasárnap.

 

A visszalépett vezérigazgató, a három alapító egyike, a lap szerint vevőt keres a következő időszakban a cégnek.

Hulio helyét Jaron Sohat, az eddigi operatív igazgató veszi át a megfogyatkozott NSO élén, amely mintegy 750 munkavállalója közül körülbelül 100-at – a személyzet mintegy 13 százalékát teszi utcára.

A nehéz helyzet oka, hogy amerikai és izraeli állani tisztviselők tiltakozása miatt meghiúsult az amerikai L3Harris Technologies nevű védelmi vállalkozással tervezett üzlet.

Az NSO az idei évet várhatóan 150 millió dolláros bevétellel zárja, de súlyos pénzügyi helyzetbe került, mert az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma tavaly novemberben feketelistára tette, miután kiderült, hogy néhány afrikai állam a Pegasus programmal kémkedett az amerikai külügyminisztérium tisztviselői után Afrikában.

Az NSO sikertelenül próbált lekerülni az Egyesült Államok feketelistájáról, és ezért néhány hónappal ezelőtt a cég megkezdte a cég eladását az L3Harris amerikai biztonsági vállalatnak, amely amerikai entitássá tette volna, és ezzel lekerülhetett volna a listáról.

Korábban a Project Pegasus, egy oknyomozó újságíró-konzorcium, amelynek része a párizsi székhelyű Forbidden Stories civil szervezet és a Haaretz újság is, számos jelentésben azt állította, hogy a Pegasus kémszoftverrel visszaéltek szerte a világon.

A kibervédelmi szakma több vezetője arra figyelmeztetett a lapban, hogy ha Izrael nem engedélyezi az új megállapodásokat, akkor több vállalat bezárja kapuit, még több alkalmazottat elbocsájtanak, és állításuk szerint Izrael nem lesz jelentős tényező a kiberfegyverek piacán.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.