Fatüzelésű kályhák és kandallók telepítésével kapcsolatos tudnivalók

(Budaörs, 2022. augusztus 10. – Budaörsi Infó) A fatüzelésű kályhák és kandallók iránt megnövekedett a kereslet. Ezen eszközök körültekintő, szakszerű és szabályoknak megfelelő beépítést és üzemeltetést igényelnek.

 

 

A kandalló és a kályha veszélyes üzem!

A hibás, szakszerűtlen kivitelezés eredménye épülettűz, anyagi károk és személyi sérülések lehetnek.

 

Ne kockáztassa családja életét, ne szennyezze környezetét!

 

1. Kandallót szabályszerűen kizárólag olyan személy építhet aki, rendelkezik kandallóépítő szakmunkás bizonyítvánnyal, a munkájáról kivitelezői nyilatkozatot ad és számlaképes.

 

2. A kémények kivitelezésére is szigorú építési szabályok vonatkoznak. /253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ]/

A szabálytalanul megépített kémény életveszélyes, füstmérgezés és kéménytűz is előfordulhat. Továbbá fokozottan jelentkezik a füstképződés, levegőszennyezés.

A Katasztrófavédelem hatósági eljárást indít a szabálytalan kémények és tüzelőberendezések miatt.

 

3. A beltéri tüzelőberendezésekben a kezeletlen fa és a papír kivételével TILOS minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék (pl. gombaölőszerrel kezelt lécek, gerendák), színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

A felsoroltak elégetéskor káros, súlyosan mérgező anyagok kerülnek a levegőbe és a lakóház belső terébe is beszivároghatnak. Az ilyen hulladékok tüzelése veszélyes.

 

4. Magánszemélyek részére a kéményellenőrzés díjmentesen kérhető, melyet érdemes legalább 2 évente, lehetőleg fűtési időszakon kívül elvégeztetni. https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

 

5. Megbízható helyről, száraz tűzifával ajánlott fűteni, szárazon kell tartani a tüzelőt, tető alatt, különben romlik a hatásfok és nő a légszennyezés.

Ha nem légszáraz fával fűtünk, akkor a meleg jelentős része a kéményen távozik a vízzel, illetve a vízből keletkezett gőzzel.

Ráadásul a rossz égés következtében a kémény elkátrányosodik.

 

További hasznos információk: http://www.futsokosankampany.hu

 

 

futes_halladek2

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.