Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei

Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte.

 

 

A Magyar Honvédség alakulata vasárnap Facebook-oldalán azt írta: idén csaknem 1200, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett ügyeletükre. Csak júliusban 140 alkalommal riasztották a tűzszerészeket különböző típusú robbanóeszközökhöz, ebből 41 eset igényelt azonnali intézkedést. Az elszállított veszélyes robbanóeszközök ártalmatlanítását biztosító föld alatti robbantások száma idén meghaladta a 280-at.

Bejegyzésükben a júliusi kiemelt tűzszerész eseményeket is összefoglalták. Azt írták, hogy a csepeli szabadkikötő területén földmunkák közben egy második világháborús GP-250 típusú, 120 kilogrammos amerikai légibomba került elő. Gyújtószerkezeteinek eltávolítását követően elszállították a bombatestet a tűzszerészek.

Egy másik eset során erdészek értesítették a rendőrséget arról, hogy Sopron határában, a Dudlesz-erdőben légibombához hasonló tárgyat találtak. A honvédség tűzszerészei megállapították, hogy egy SD 50 típusú, 50 kilogrammos, világháborús német légibomba került elő, amelyet az aljnövényzet részben eltakart. A robbanótestet – amely nem tartalmazott gyújtószerkezetet -, a katonák elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.