Rezsikérdés: meglévő ingatlan társasházzá alakítása

(Budaörs, 2022. augusztus 6. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Többen szerettek volna cikket a társasházzá válásról, ami a megemelkedett rezsi miatt lehet alternatíva azoknak, ahol több család lakik együtt egy házban, de különálló lakásokban, jellemzően egy család több generációja.

 

 

Mivel a rezsitörvényt sikerült fél óra alatt megírni a stratégiai kétségbeesett kapkodás jegyében, semmire nem gondoltak, a több együttlakó család rezsielszámolására sem. Ezért ha nálad is ez áll fenn, érdemes lehet elgondolkodni a társasházzá váláson. (Gondolva persze arra is, hogy lehet, két hónap múlva az egészet okafogyottá teszik egy újabb hasonlóan átgondolt rendelettel.)

A dolog nem annyira egyszerű, de nem is annyira komplikált, kell hozzá ügyvéd és egy földmérő, ha egyébként az ingatlan kialakítása alkalmas arra, hogy két (vagy több) külön lakás legyen kijelölve benne.

 

 

rezsicsokkentes

 

Erika volt olyan jó és írt egy rövid összefoglalót a témában.

Következzen az ő levele:

 

Olvasom a bejegyzéseidet, pár éve találkoztunk is személyes tanácsadás alkalmával. A múlt héten volt egy bejegyzésed (Kata nyugdíj, tűzifa és lakásbérlés), azóta tervezem megírni, hogy szerintem mi a megoldás, de megvártam a rezsi-rendeletek kihirdetését, amelyek ezt a kérdést végül le is egyszerűsítették. A rezsi drasztikus növekedésének lehetősége miatt ez a megoldás másokat is érdekelhet, különösen több-generációs házakban élőket.

Ügyvéd vagyok, az alábbiak egy jogi elemzést tartalmaznak arról, hogy a társasházzá válás akár szélesebb rétegeket érinthet, mint azt elsőre gondolnánk. Örülnék, ha megosztanád a honlapodon, de természetesen rád bízom.

 

Apósodék, (vagy akárki más hasonló helyzetben) ha ki akarják adni a felső szintet és ezáltal gyakorlatilag két különálló lakás működne az ingatlanon, akkor társasházzá alakíthatják az ingatlant.

Ha ki szerették volna adni a felső szintet, akkor gondolom, hogy a gyakorlatban már amúgy is két különálló lakásként funkcionáló egységgel rendelkeznek, ha jogilag ezek nem is minősülnek külön lakásnak (nem rendelkeznek külön helyrajzi számmal).

A rezsi kormányrendelet – a gázra vonatkozó – tartalmaz egy társasházakra (és lakásszövetkezetekre) vonatkozó kedvezményt. E szerint társasházakban a kedvezményesen vételezhető gázmennyiséget a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Tehát ha egy családi házat műszakilag két önálló lakásra osztunk és társasházzá alakítunk, akkor kétszer annyi kedvezményes árszabású gázra leszünk jogosultak.

 

 

gazora

 

Társasházat fennálló épületre is lehet alapítani, tehát egy meglévő családi ház is azzá alakítható, de fontos, hogy műszakilag megosztott, legalább kettő önálló lakásként funkcionáló egység legyen az alapítandó társasházban. (A teljesség kedvéért: a társasházakról szóló törvény szerint társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki. Minket viszont a rezsi rendeletek miatt kizárólag a „legalább két lakás” rész érdekel, mert csak lakások után jár a kedvezmény, nem lakás céljára szolgáló helyiség után nem.)

A szűk ismeretségi körben is több olyan család van, ahol a felnőtt gyerek a saját családjával (vagy akár önállóan) egy családi ház második szintjén vagy a tetőtérben, műszakilag külön kialakított lakásban él, de annak idején költség-optimalizálás miatt nem alakítottak ki külön mérési pontot, hanem azóta is családilag elszámoltak, osztották a rezsi díjat. Külön almérők sincsenek felszereltetve a legtöbb ismerősnél. Erre az esetre a legegyszerűbb megoldás, ha társasházzá alakulnak és élnek a kormányrendelet által előírt kedvezménnyel. Az, hogy hogyan osztják meg a rezsit már egyéni megállapodás tárgya, a lényeg, hogy növekszik a kedvezményes mennyiség.

Természetesen külön mérőket is fel lehet szerelni, ami mondjuk egy bérbeadó-bérlő közötti viszonyban segít elkerülni a vitákat. Ez az összeg két generáció együttélése esetén meg is spórolható, de ezt mindenki maga eldöntheti, hogy mi ad számára biztonságot a viták elkerülése érdekében. Az, hogy ezek a mérők hivatalos almérők vagy a ház „okosságának” függvényében bármilyen más fogyasztást mutató, a felhasználó számára információt szolgáltató mérőegységek, jelen esetben mindegy. A lényeg, hogy ha kell, meg tudják osztani a rezsit.

 

 

lakotelep_budaors_levai_2019marc_tombhaz_panel

 

Társasház alapítása maga is költségekkel jár, de az elszálló rezsi számlák esetében mindenki fel tudja mérni, hogy megéri-e. Ügyvédet és földmérő mérnököt kell megbízni, mert társasház ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéséhez ügyvéd által ellenjegyzett alapító okirat és az ingatlanügyi hatóság által nyilvántartásba vett alaprajz szükséges, amelyet földmérő mérnök tud elkészíteni. Az ingatlan-nyilvántartási díj annyiszor 6600 Ft ahány újonnan létrejövő lakást jegyzünk be. Mivel itt a pénztárcánk nagyon is megérzi, hogy az idő pénz, én mindenképpen javasolnám a soron kívüli eljárás kérését. Ennek a díja 10.000 Ft/érintett lakás.

Fontos még tudni, hogy társasházat akkor is lehet alapítani, ha csak egy tulajdonos van, ebben az esetben ő, mint egyszemélyi alapító alapítja a társasházat. Kérdések merülhetnek fel a tulajdonostársak egymás közötti viszonyára vonatkozóan és magára az ingatlanra vonatkozóan is, ezekről egy ügyvéd tud tájékoztatást nyújtani és a felmerülő kérdések közül sokat az alapító okiratban rendezni, mint pl. egymásnak elővásárlási jog biztosítása, közös tulajdonba kerülő épületrészek, helyiségek listája (ilyen mindenképpen kell, mert törvényi definíció szerint társasház a külön tulajdonba kerülő lakásokból és a közös tulajdonba kerülő egyéb elemekből áll pl. folyosó vagy a földrészlet, ahol az ingatlan áll). De minden helyzet más, ezért az alapító okiratok is különbözőek. Érdemes ezt családon belül mérlegelni és a felmerülő kérdéseket ügyvéddel egyeztetni.

 

 

budaors_latkep1_ingatlan_odvashegy_irodahaz_2021marc

 

Költségoptimalizálás címszó alatt a fentieken túl létezik és sokakat érinthet még a nagycsaládos földgáz árkedvezmény, amelyről elég keveset hallani.  Az a kérdés, hogy ez mennyire igazságos szociális támogatás, meghaladja ennek az írásnak a kereteit. Ezt a kormányhivatalokban lehet igényelni. Az alacsony rezsidíjak miatt eddig ez nem volt túl gyakran igénybe vett szociális támogatás, de gondolom, hogy idővel ugrásszerűen fog nőni a jelentkezők száma (habár nem látom, hogy lenne erre bármiféle figyelemfelhívó szándék). Ezt a lehetőséget is érdemes észben tartani.

 

Eddig a levél.

 

Ha belevágsz, először kezdd azzal, hogy egyáltalán a lakóingatlan kialakítása megfelel-e annak, hogy többlakásossá lehessen nyilvánítani.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.