Nébih: tropán alkaloid szennyezettség miatt hívtak vissza több terméket

Tropán alkaloid szennyezettség miatt a Rossmann Magyarország Kft. visszahívja a 125 gramm kiszerlésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket; ugyanennek a problémának a gyanúja miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívja a 150 grammos kiszerelésű, natúr Auchan Bio Tortillát – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

 

Hozzátették, mindkét esetben valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett az ügyben, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a chipseket, tortillát ne fogyasszák el.

A visszahívott enerBiO Tortilla Chips-ek a Rossmann üzletekbe, a natúr Auchan Bio Tortilla pedig bármelyik Auchan üzletbe visszavihető. Utóbbinál jelezték az Auchan a termék árát blokk nélkül is visszatéríti.

A Nébih oldalán olvasható tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok például: nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.