Itt vannak az új rezsiárak, indulhat a roham a fűtőklímákért

(Budaörs, 2022. július 23. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Kijöttek az új rezsiárak, amiket december 31-ig kell alkalmazni.

 

 

Mivel az ellenzék felvetette, hogy Paks 11 forintért termeli az áramot, többet, mint a teljes lakossági fogyasztás, akkor miért akarják a lakosságra a piaci árat rászabadítani, ezért a kormány visszakozott és az áram árán nem emelt lényegesen. (Mármint a piaci árhoz képest.) A limit feletti ár 70,1 Ft lett kilowattóránként a mostani 36 forint helyett. Na, senki nem is fog spórolni túl sokat a villannyal, ha 13 ezer forint helyett 20 ezer lesz a villanyszámla.

 

 

penz_forint_gazdasag_fizetes

 

(Persze csak akkor termel ilyen olcsón Paks, ha a beruházás “icipici kis költségét” figyelmen kívül hagyjuk. Azzal együtt már a sokszorosa lenne az áram valódi költsége, de ez most egy másik kérdés és messzire vinne.)

Aki gázzal fűt, az pórul járt, mert a gázt viszont rendesen megemelték, a mostani bő 100 forintos árról 747 forintra, ami azért elég húzós lesz sokaknak. (Úgy látszik, mégsem kapjuk ötödáron az oroszoktól a gázt.)

Ez viszont az előzetes ígéretek szerint nem érinti majd a távhős ingatlanokban élőket. Akkor se, ha egyébként gázból állítják elő a távhőt.

 


Röviden, aki árammal fűt, az alig fizet többet, ő a piaci ár harmada alatt kapja az áramot továbbra is, a távhősöknek sem kell izgulnia, azonban a gázzal fűtők akár hétszeres gázszámlára is számíthatnak.


 

 

ertekpapirszamla_hagyatek_forint_penz

 

Innen nézve sikerült megint féloldalasra csinálni a rendszert, érdemes lenne tovább finomítani. Legközelebb jó lenne, ha nem egy óra alatt találnának ki egy ekkora horderejű döntést.

Például ha már támogatni akarunk, akkor növekvő egy főre eső jövedelem mellett egyre csökkenő állami támogatást kaphatna mindenki. Többgyerekesek, fogyatékkal élők, akárkik nagyobb támogatást kapnak, a sokat keresők kevesebbet. Aztán ha akar, akkor villannyal fűt, ha akar, gázzal vagy tűzifával, ha akar, spórol, ha akar, pazarol. Az állam utalja ezt a pénzt a szolgáltatóknak, annyival kisebb lesz a számla és csókolom. Ezt olyan nehéz lett volna kiokoskodni? Egyszerű, mint a faék, senkivel nem kivételezik, akit kell, azt támogat. Egy négytagú átlagos fizetésű család negyedévente kap X ezer forint hozzájárulást, aztán úgy osztja be, ahogy akarja. Akinek a nyugdíja 100 ezer forint és egyedül él, az többet kap, mint akinek 500 ezer és az is kétszer.

 

 

tuzifa

 

Ha pedig nem a szolgáltatónak utalja a kormány a pénzt, akkor a nyugdíjasok kaphattak volna nyugdíjkiegészítést negyedévente, télen többet, nyáron kevesebbet, vagy semmit, minél nagyobb a nyugdíj, annál kevesebbet. A gyerekesek a családi pótlékon keresztül kaphattak volna plusz pénzt és így tovább…

A távhősöknek miért nem kell spórolnia? Miért ne lehetne ott is négyzetméter-arányosan bevezetni díjat, ha felette fűt a ház, akkor emelkedik a díj?

650 ezer ingatlanban egyáltalán nem nő a fűtés ára, az árammal fűtőknek még a duplájára sem emelkedik, mindenki másnak pedig a hétszerese lesz.

Ennyit tényleg nem sikerült kitalálnia a kormánynak?

Ha jól számolom, a legelavultabb, legenergiapazarlóbb hősugárzóval sem lesz drágább fűteni mint gázzal. Szép munka volt megint, fiúk. Amikor nincs idő gondolkodni, akkor nem is gondolkodunk.

 

 

szamla

 

Vajon a villamoshálózat készen áll arra, hogy mindenki rádugja a minden szobába frissen vett hősugárzóját a hálózatra? Vagy olyan áramszünetek lesznek, mint egy afrikai országban? Jöhet az aggregátor a befagyasztott árú benzinnel? Vagy amikor majd összeomlik az elektromos hálózat, akkor majd megint egy nap alatt felemelik visszamenőlegesen az áram árát is?

Ha a múlt héten tűzifáért szaladtál, most fűtőklímát rendelj a neten, amíg van. Ha elfogyott, akkor hősugárzót vagy olajradiátort.

 

Hivatalos gázár-kalkulátor erre.

Hivatalos áramár kalkulátor erre.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.