Fesztiválfék – Idén is szűkebb a budaörsi programokra költhető keret

(Budaörs, 2022. július 21. – Budaörsi Infó) Utoljára 2019-ben volt Budaörsön Idesüss Budaörs Napja, Budaörsi Vigasságok, Budaörs Karácsonya és Budaörsi Advent rendezvény-sorozat. Ebben az évben volt utoljára normális működési éve Budaörs Önkormányzatának is, hiszen a koronavírus-járvány megjelenését követően mindenhol, minden féket be kellett húzni az egészségügyi helyzetre és a kormányzati megvonásokra való tekintettel.

 

 

Zsák András, a Közoktatási, Közművelődési és Sport Osztály osztályvezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nem csak a programokról kellett lemondani, hanem a minden évben meghirdetésre kerülő kiadványpályázat forrását is befagyasztották.

 

„A rendezvényekre fordítható kiadásaink keretét 50%-al csökkentenünk kellett, aminek nem csak a koronavírus-járvány elleni védekezés volt az oka, hanem a szolidaritási adó, a gépjárműadók elvonása és az iparűzési adó felezése.”

 

 

zsak

 

A kiadványpályázat kerete 1,8 millió forint volt, amiből pályázónként 500 000 Ft-ra lehetett nyerni, Budaörsöt érintő témakörű kiadványokkal.

„Az elmúlt években egyre kevesebb pályázó jelentkezett, ezért is döntöttünk úgy, hogy megszüntetjük ezt a pályázatot. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ilyen célra nem lehet támogatást kérni. Ha valakinek van egy jó terve, egy kiadványötlete, amit szeretne megvalósítani, akkor egyedi kérvénnyel leadhatja a támogatási igényét, és azt elbírálja a Kulturális Bizottság.”

 

Aminek viszont sokan örültek idén, hogy a megszorítások ellenére megrendezésre kerülhetett a Budaörs Fesztivál.

„A Fesztivál szervezője Selmeczi Ágnes azt kérte, hogy egy kicsit központosítsuk az erőinket, és próbáljunk meg a Fesztivál kiadásához jobban hozzájárulni, és akkor cserébe elengedi a Vigasságokat.

Úgy gondoljuk, hogy a Budaörs Fesztivál nagyon sikeres és színvonalas volt. Bár tudjuk jól, hogy nagyon nehéz ugyanannyi vagy kicsit több pénzből ugyanolyan jó programokat szervezni.”

 

 

 

budaorsfesztivalszombat2022 (3)

 

 

Milyen programok várhatóak még ebben az évben?

„Az Idesüss Budaörs Napját és a Budaörsi Vigasságokat idén sem tudjuk megszervezni anyagi források hiánya miatt, de nem szeretnénk, ha ezek végleg eltűnnének.

Egyeztettünk Selmeczi Ágnessel, és az Önkormányzattal együttműködve egy Mini Fesztivált szeretnénk még megvalósítani idén a két elmaradt program helyett.

Az időpontot tekintve augusztus végére, szeptember elejére tervezzük. A programok a PostART-on lennének, és a koncertek mellett különböző kiállításokkal is készülnének a helyi alkotók. Úgy gondolom, hogy ez egy költséghatékony, és jó program lesz.

Az elmúlt években sajnos a Budaörs Karácsonya rendezvény is elmaradt, viszont ezt szeretnénk idén újra megszervezni, és a Budaörsi Advent programsorozatot is feleleveníttetni. Erre a forrás megvan, már csak abban bízunk, hogy az egészségügyi helyzet is engedni fogja.”

 

Selmeczi Ágnes hozzátette, hogy a rendezvényszervezést a koronavírus-járvány és az infláció nagymértékben megnehezítette.

Idén először szervezik meg A mi utcánk – Mini Fesztivált a Clementis utcában augusztus 26-án és 27-én.

 

 

minifesztival

 

A Mi Utcánk – Mini Fesztivál programjai

 

2022. augusztus 26.

 

A Garázs Galéria, Köztér18 Közösségi Alkotótér (Köz tér 18.)

18.30 Nyárvégi tűz 3.0 – kiállítás az Illyés Művészeti Szakképzés keramikus diákjai nyári szakgyakorlaton készült munkáiból

 

Zichy major (Clementis László utca 22.)

20.00 Kosztolánszki Quintet – jazz koncert

 

PostART Kulturális Színtér (Clementis László utca Ébner György köz sarok)

18.00 5 ÉGTÁJ

Kiállító művészek: Gulyás Boglárka, Kárpáti Zsuzsanna, Kesselyák Rita, Somogyi Alíz, Somogyi Ferenc

19.00 möbius

20.30 Másik Bolygó

 

2022. augusztus 27.

PostART Kulturális Színtér (Clementis László utca Ébner György köz sarok)

10.30 Endrődi Ági és a Fellegjárók – gyerekkoncert

19.00 Palma Hills

20.15 YZZO

21.30 ék

Standby szabadtéri kiállítás augusztus 26-tól a PostART kertjében lesz látható!

 

 

A témáról a már megjelent júliusi nyomtatott Budaörsi Infóban is olvashatnak.

 

 

ujsag2207hj

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.