Külföldi pénzmosók ellen emeltek vádat Budapesten

Pénzmosás miatt egy ukrán és egy lett állampolgár ellen vádat emelt a Fővárosi Főügyészség.

 

A 37 éves ukrán és a 35 éves lett állampolgár megállapodott abban, hogy az egyikük tulajdonában lévő, külföldi székhelyű gazdasági társaságnak Magyarországon bankszámlákat nyitnak, és azokat “bűnös eredetű pénzek” tisztára mosására használják fel – tájékoztatta a vádhatóság csütörtökön az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a két férfi 2019. május-júniusban mintegy húszmillió forintnak megfelelő összegű pénz tisztára mosásában vett részt. Egyiküket további 80 millió forint értékű pénzmosással is vádolják.

A vádlottak 2019 áprilisában egy VII. kerületi bankfiókban több bankszámlát nyitottak azért, amelyekhez mindketten hozzáfértek. Ismeretlen társaik ezután kedvező befektetések ígéretével tévesztettek meg külföldi sértetteket, akik különböző összegeket utaltak a vádlottak bankszámláira. A csalások áldozataitól beérkező mintegy 20 millió forintnak megfelelő összegű pénzt külföldi bankszámlákra továbbutalták.

Az egyik külföldi bank jelzése alapján a számlavezető bank végül zárolta a vádlottak bankszámláit. Amikor emiatt a két férfi 2019 júniusában, előre egyeztett időpontban megjelent az erzsébetvárosi bankfiókban, a rendőrök elfogták őket.

Az ukrán férfit azzal is vádolják, hogy 2019 májusában egy másik banknál is nyitott egy számlát, szintén pénzmosási céllal. Ismeretlen társai ezután nagy mennyiségben kínáltak eladásra sebészeti maszkokat egy külföldi cégnek, amely vételár címén több mint 80 millió forintnak megfelelő összegű eurót utalt át egy külföldi bankszámlára. A csalásból származó pénz többszöri utalás révén a vádlott által nyitott magyarországi számlára, majd egy külföldi bankszámlára került.

A főügyészség mindkét férfit üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, az ukránt pedig különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével is vádolja. A vádhatóság mindkettőjükre végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását kéri és indítványozza kiutasításukat Magyarországról.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.