Olaszországban újra akarják indítani a koronavírus elleni oltási kampányt

A koronavírus elleni negyedik oltás beadásának gyorsítását szorgalmazta az olasz egészségügyi tárca szombaton, miután az omikron variánsok terjedésével megugrott a betegek és a kórházban kezeltek száma.

 

Az egészségügyi minisztérium hétfőre ígérte a bejelentést, amely a második emlékeztető oltás beadásának bővítésére vonatkozik.

Jelenleg a negyedik adag vakcinát kizárólag a nyolcvan év felettiek igényelhetik. Az emlékeztető oltást eddig egyötödük adatta be.

A tárca tervei szerint az oltást minél előbb engedélyezik a hatvan év felettieknek is.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap megjegyezte, hogy a nyári forróságban, a vakáció kellős közepén nem lesz könnyű feladat újraindítani az oltási kampányt, amely lényegében márciusban leállt.

A koronavírus-járvány miatt 2020 januárjában meghirdetett egészségügyi vészhelyzet idén március 31-én véget ért, az oltási kampányért felelős járványbiztos pozícióját megszüntették. Az oltottsági kötelezettség december 31-ig csak az egészségügyi dolgozókra vonatkozik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a negyedik oltás felgyorsítását szorgalmazta a hatvan év alatti korosztály számára is, de ez ősz előtt nem indulhat el – tette hozzá.

Az utóbbi huszonnégy óra alatt – valamivel kevesebb mint négyszázezer teszteléssel – több mint 98 ezer új beteget szűrtek ki. Múlt szombathoz képest a regisztrált új betegek száma 15,8 százalékkal emelkedett.

Egy nap alatt 93 beteg halt meg a fertőzésben vagy annak szövődményeiben, ami az utóbbi egy hétben a legmagasabb adatnak számít. Egy héttel korábbhoz képest a halottak száma majdnem 48 százalékkal emelkedett.

Kórházban majdnem kilencezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 344-et. Az aktív betegek hivatalos száma túllépte az 1,2 milliót.

2020 februárja óta 19,3 millió olasz kapta el a betegséget, a halottak száma szombaton meghaladta a 169 ezret.

Pontosan egy éve, 2021. július 9-én egy nap alatt 1390 új beteget szűrtek – kevesebb mint kétszázezer teszteléssel -, és 25 beteg halt meg. Kórházban 1167 beteg volt, 169-en az intenzív osztályon.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.