Elindult a BKIK online konzultációja a kata módosításáról

Elindult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációja a kata módosításáról, amelyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók – közölte a BKIK szerdán az MTI-vel.

 

A BKIK átfogó szakmai javaslatának célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat főbb elemei között szerepel a katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (például a lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások), és a katás vállalkozók további profilozása a “kata jogosultság” megerősítésére (hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak vagy céges megbízóknak számláz-e).

A javaslat kitér az egyetlen vagy sávos adómérték kialakítására jövedelmi szintenként, valamint a kata aktualizálására az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez. A minimálbér változásaihoz igazítás, azaz magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíj is szerepel a javaslatok között.

Mindezek mellett arra is kitérnek, hogy mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a katások kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.

Az online konzultáció a BKIK honlapjáról elérhető.

A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében – olvasható a kamara közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.