Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Sajtos ropogós keksz

(Budaörs, 2022. július 3. – Budaörsi Infó) A nyári kerti partik és családi összejövetelek kihagyhatatlan eleme ez a csodálatos kis sós ropogós párnácska, ami szinte csak sajtból készül. Elképesztően egyszerű és isteni finom. Gyorsan elkészül, könnyen variálható, látványos.

 

 

Hozzávalók:

• 300 g vörös cheddar sajt

• 80 g puha vaj

• 200 g liszt

• 2 teáskanál só

• 4 evőkanál víz

• szezámmag vagy lenmag vagy bármilyen zöldfűszer

 

 

sajtosrecept4

 

Elkészítés:

A hozzávalókat úgy adtam meg, hogy elvileg dupla adag mert szerintem ennél kevesebbel nem érdemes ennek a sós ropogósnak nekiállni. Én az egészet laktózmentesen készítem, tökéletes tehát mentes sajttal és vajjal is. A sajtot lereszelem és a többi hozzávalóval együtt alaposan öszszekeverem.

Fontos, hogy a vaj puha legyen, úgy könnyebben összeáll. A vörös cheddar egy nagyon finom, karakteres ízű sajt. Sima cheddar sajttal is lehet csinálni, akkor érdemes variálni és egyéb fűszereket is a tésztába keverni pl.: kurkuma vagy curry. A tésztát hűtőbe rakom pihenni 30 percre. Majd egy részét jól belisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra kinyújtom. Derelyevágóval kb. 3 x 3 cm nagyságú négyzeteket vágok (egyébként bármilyen méretben és formában is lehet csinálni pl.: hosszú rudacskák – úgy is finom lesz).

 

 

sajtosrecept8

 

sajtosrecept5

 

A tetejüket vékonyan megkenem tojással és megszóróm kedvem szerint mindenfélével, például: szezámmag, lenmag, köménymag, kakukkfű, oregánó. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket szorosan és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Minél vékonyabb a tészta annál kevesebb ideig kell sütni, illetve annál ropogósabb lesz.

Picit érdemes várni vele míg kihűl, de aztán rögtön ropogtatható és vigyázat, mert teljesen rá lehet kattanni. (Az alapreceptet az Ili Mami találta egyszer a neten azt sütöttük át a magunk ízlése szerint.)

 

 

sajtosrecept2

 

IMG-1414

Jó étvágyat hozzá!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.