Határidő! – Mindenki alaposan fontolja meg a hitelmoratórium meghosszabbítását

(Budaörs, 2022. június 30., Budaörsi Infó / mti) – A hitelmoratórium lehetőségének alapos mérlegelésére hívja fel a figyelmet Túri Anikó pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár szerdai közleményében.

 

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság következményeinek enyhítése és a családok megvédése érdekében a kormány 2020 márciusában bevezette a hitelmoratórium intézményét. A nemzetközileg egyedülálló intézkedés lényege az, hogy a moratóriumot igénylők mentesülnek a hitelük törlesztőrészleteinek fizetése alól. Ma már egyértelmű, hogy sehol máshol a világon nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a rászoruló családok és vállalkozások – írta.

Tekintettel a háborús inflációs és gazdasági helyzetre a moratórium igénybevételének lehetőségét a kormány – immáron negyedik alkalommal – 2022. június 16-ai ülésén meghosszabbította. A döntés értelmében, a moratóriumban részt vevők 2022. július 31-ig tudnak nyilatkozni hitelt nyújtó bankjuknál arról, hogy 2022. december 31-ig továbbra is igénybe kívánják venni a törlesztőrészletek alóli mentesítést.

A kormánynak a hosszabbításra vonatkozó döntése csak olyan rászoruló lakosokra (nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük) és vállalkozásokra (amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza) vonatkozik, akik jelenleg is igénybe veszik a kedvezményt. A magyar kormány továbbra is elkötelezett minden magyar család és hazai vállalkozás védelme mellett, ugyanakkor mindenki figyelmét felhívja arra, alaposan mérlegelje, továbbra is élni kíván-e a moratórium lehetőségével.

“Kérjük azokat, akik képesek törlesztőrészleteik újbóli fizetésére, különösen, akik már 2020 márciusa óta a rendszerben vannak, hogy csak tényleges rászorultságuk, nehéz anyagi helyzetük esetén vegyék igénybe továbbra is a moratórium intézményét. A törlesztőrészletek ugyan nem lehetnek magasabbak a rendszerből való kilépést követően, azonban a futamidő és a hitelterhek egyértelműen növekedhetnek” – olvasható az államtitkár közleményében.

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.