Megfejtették a rejtélyes ajtót a Marson

A bizarr szerkezet a természetben előforduló jelenség, mondják a geológusok.

 

 

A NASA Curiosity marsjárója által a Marson készített fénykép, amely egy sziklafal oldalába vágott ajtónyílásra hasonlít, valójában csak unalmas, régi erózió – magyarázták a tudósok, miután az emberek elkezdtek találgatni, hogy a négyzet alakú építményt talán idegen fajok készítették.

A rover által a múlt héten lefotózott sziklafal oldalába vágott, téglalap alakúnak tűnő lyuk valójában “normális geológiai folyamatok” során alakult ki – mondta Sanjeev Gupta, az Imperial College professzora a Daily Telegraphnak, rámutatva egy sziklatörésre, amely szerinte az elmúlt néhány százmillió év bármelyik pillanatában bekövetkezhetett.

Talán még fontosabb – legalábbis a földönkívüli életre vonatkozó, mindig is csalóka bizonyítékot kereső emberek számára -, hogy az “ajtónyílás” meglehetősen kicsi, olyannyira, hogy ha valamilyen entitás valóban otthont találna benne, valószínűleg nem jelentene különösebb veszélyt az emberekre. Nicholas Mangold bolygógeológus kevesebb mint három láb magasra becsülte a fülke magasságát, míg a Snopes “tényellenőrző” oldalnak nyilatkozó szakértők azt állították, hogy még kisebb, körülbelül 30 cm x 45 cm.

 

 

ajto_a_marson_2022

 

 

A képet a Curiosity május 7-én készítette, és csütörtökön terjedt el a közösségi oldalakon, amikor az emberek azt kezdték találgatni, hogy a négyzet alakú terület egy ajtóhoz hasonlít. Anélkül, hogy bármilyen támpontot kapnánk arra vonatkozóan, hogy a nyílás valójában milyen magas, minden bizonnyal úgy néz ki, mintha az lenne. Még Neil Hodgkins brit geológus is “nagyon furcsa képnek” nevezte, mielőtt elismerte, hogy “természetes eróziónak tűnik”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.